Τα φεστιβάλ του χειμώνα

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έξι από τις πιο γνωστές και θεαματικές γιορτές στην Ευρώπη από τον Δεκέμβριο έως και τα τέλη Φεβρουαρίου.

ΣΚΩΤΙΑ

Up Helly Aa

Τα νησιά Shetland κυβερνήθηκαν από τους Νορβηγούς για περίπου 500 χρόνια έως ότου συνδέθηκαν με τη Σκωτία, το 1468. Για τον λόγο αυτόν, η τελευταία Τρίτη του Ιανουαρίου είναι αφιερωμένη στην πολιτιστική κληρονομιά που άφησαν οι Βίκινγκς στην περιοχή. Το Helly Aa πραγματοποιείται στο λιμάνι Lerwick του νησιού Shetland και θεωρείται απόγονος του αρχαίου φεστιβάλ Yule, με το οποίο οι Βίκινγκς γιόρταζαν το χειμερινό ηλιοστάσιο. Στις μέρες μας, το φεστιβάλ έχει εξελιχθεί σε ένα μεγάλο πάρτι με χορούς, ποτά όλο το βράδυ, φωτιές, πομπές και φλεγόμενα πλοία. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει, επίσης, ποιος θα υποδυθεί τον αρχηγό των Βίκινγκς, αφού μόνο αυτός θα φοράει αυθεντική ενδυμασία. Οι γυναίκες δεν συμμετέχουν στις παρελάσεις, αλλά σερβίρουν bannock (σούπα με ένα παραδοσιακό φραντζολάκι μέσα) στις διάφορες αίθουσες από όπου περνούν οι άντρες (guizers). Εκείνοι, από τη μεριά τους, έχουν χρέος να χορέψουν όλες τις κυρίες.

• 28/1/2020, uphellyaa.org


ΙΤΑΛΙΑ

Carnevale di Ivrea

Τα φεστιβάλ του χειμώνα-1

© AP Photo/Luca Bruno

Η «μάχη των πορτοκαλιών», όπως λέγεται αλλιώς το ιστορικό Καρναβάλι της Ιβρίας, πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα τέλη Φεβρουάριου στο Πιεμόντε και αποτελεί μέρος του καρναβαλιού της πόλης. Επί τρεις ημέρες, εννέα ομάδες συναντιούνται στα σοκάκια και στις πλατείες, παίζοντας πορτοκαλοπόλεμο (τα φρούτα φτάνουν από τη Σικελία) σε μια κωμική αναπαράσταση των προσπαθειών που έκαναν οι κάτοικοι το 1808 να σκοτώσουν τον μαρκήσιο που τους καταδυνάστευε. Τον τύραννο αποκεφάλισε τελικά η κόρη ενός μυλωνά, γι’ αυτό και είναι η πρωταγωνίστρια της γιορτής. Είναι ένα διασκεδαστικό φεστιβάλ, που αφήνει τη μυρωδιά των εσπεριδοειδών για μέρες στον αέρα της πόλης.

• 23-26/2/2020, storicocarnevaleivrea.it


ΕΛΒΕΤΙΑ

Snow Bike Festival

Τα φεστιβάλ του χειμώνα-2

Fatbiking λέγονται οι αγώνες ποδηλασίας στο χιόνι. Πρόκειται για ένα αγαπημένο χειμερινό σπορ στις ΗΠΑ (Αλάσκα, Κολοράντο, κ.α.), ωστόσο στην Ευρώπη το άθλημα διαδόθηκε τα τελευταία χρόνια, από όταν άρχισαν να διατίθενται στην αγορά τα fat bikes. Το Snow Bike Festival πραγματοποιείται στο Gstaad -γνωστό για τα χιονοδρομικά κέντρα, τα πολυτελή resorts και τους celebrities που το επισκέπτονται- και στους ποδηλατικούς αγώνες που διοργανώνει το φεστιβάλ, με διαδρομές των 36 χλμ., των 60 χλμ. και των 19 χλμ., παίρνουν μέρος επαγγελματίες και ερασιτέχνες ποδηλάτες. Βέβαια, κατά τη διάρκεια των τριημέρου, γίνονται και ποδηλατάδες καθαρά για ψυχαγωικούς λόγους.

• 17-19/1/2020, snowbikefestival.com


ΓΑΛΛΙΑ

Percée du Vin Jaune  

Πρόκειται για ένα διήμερο φεστιβάλ, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε διαφορετικό χωριό της Jura και απευθύνεται στους λάτρεις του κρασιού. Οι συμμετέχοντες γιορτάζουν μια λιγότερο γνωστή ποικιλία, το vin jaune («κίτρινο κρασί»), που ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια έπειτα από ζύμωση. Φετινός διοργανωτής είναι το Lons-le-Saunier και, όταν φτάσετε εκεί, μαζί με το εισιτήριό σας θα πάρετε δέκα κουπόνια για δοκιμές κρασιών. Οι οινοπαραγωγοί θα έχουν ανοίξει τα κελάρια τους για τις οινικές δοκιμές, ενώ στα καταστήματα τροφίμων θα δοκιμάσετε ντόπιες λιχουδιές. • 1-2/2/2020, percee-du-vin-jaune.com


ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Amsterdam Light Festival

Τα φεστιβάλ του χειμώνα-3

(Φωτογραφία: Shutterstock)

Κατά τη διάρκεια του Light Festival το Άμστερνταμ φωτίζεται από τις εγκαταστάσεις που δημιουργούν, ειδικά για τη διοργάνωση, καλλιτέχνες από ολόκληρο τον κόσμο και προβάλλονται πάνω στα κτίρια του κέντρου της πόλης. Θέμα της φετινής διοργάνωσης είναι το DISRUPT (Αναστατώνω) και οι εκατοντάδες αρχιτέκτονες φωτισμού υπέβαλαν τις ιδέες τους, ερμηνεύοντας ο καθένας το θέμα με τον δικό του τρόπο. Από όλες τις προτάσεις, η επιτροπή του φεστιβάλ επιλέγει τελικά τα 30 έργα που θα παρουσιαστούν. Φέτος, για πρώτη φορά, προστίθεται μια νέα διαδρομή με έξι νέες στάσεις που θα φωτίσσουν το ανατολικό τμήμα του κέντρου. Οι διοργανωτές έχουν σχεδιάσει και προτείνουν διαδρομές για να μπορείτε να δείτε τα φωτιζόμενα κτίρια, είτε με τα πόδια είτε με ποδήλατο είτε με βάρκα μέσα από τα κανάλια.

• Έως 19/1/2020, amsterdamlightfestival.com


ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Cologne Carnival

Τα φεστιβάλ του χειμώνα-4

© AP Photo/Martin Meissner

H έναρξη της περιόδου του καρναβαλιού ανοίγει στη Γερμανία στις 11 το βράδυ, την ενδέκατη ημέρα του ενδέκατου μήνα του χρόνου. Το Καρναβάλι της Κολωνίας, παλιό σχεδόν όσο και η πόλη, θεωρείται από τα πιο εντυπωσιακά, με δεκάδες παρελάσεις και αφορμές για διασκέδαση. Πριν από περίπου δύο αιώνες, οι κάτοικοι της περιοχής γιόρταζαν το χειμερινό ηλιοστάσιο με τιμές προς τους θεούς και ξορκίζοντας τους κακούς δαίμονες. Στο πέρασμα των χρόνων, τα ειδωλολατρικά αυτά έθιμα πέρασαν στις παραδόσεις της πόλης, ενώ αργότερα οι χριστιανοί συνδύασαν τη γιορτή με την περίοδο πριν από τη μεγάλη νηστεία του Πάσχα.

• 20-26/2/2020, cologne.de


ΓΑΛΛΙΑ

Fête des  Lumières

Τα φεστιβάλ του χειμώνα-5

© AFP/VISUALHELLAS.GR

Το φως κατέχει ιδιαίτερη θέση στην ιστορία της Λυών και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Δεκεμβρίου με το Fête des Lumières. Το διεθνές πλέον light festival για τέσσερις βραδιές μεταμορφώνει την πόλη με φωτεινές εγκαταστάσεις σε κτίρια, δρόμους και πλατείες. Η γιορτή αναβιώνει μια λαϊκή παράδοση του 1852, σύμφωνα με την οποία στις 8 Δεκεμβρίου μια έντονη καταιγίδα είχε βυθίσει την πόλη στο σκοτάδι. Στη διάρκεια της νύχτας, καθώς ο καιρός βελτιωνόταν, οι κάτοικοι άναψαν κεριά και τα έβαλαν στα παράθυρα και στα μπαλκόνια. Η παράδοση συνεχίστηκε μέχρι που πήρε τη σημερινή του μορφή, με περισσότερες από σαράντα φωτεινές εγκαταστάσεις να φτιάχνουν μια μαγική ατμόσφαιρα.

• Από 5 έως 8/12/2019, fetedeslumieres.lyon.fr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή