Κυρ. Μητσοτάκης: Σταθερά με το βλέμμα στο Κέντρο

Κυρ. Μητσοτάκης: Σταθερά με το βλέμμα στο Κέντρο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο της Ν.Δ. στο νέο σκηνικό που διαμορφώνουν η νίκη της 7ης Ιουλίου και η πολιτική κυριαρχία που αποτυπώνεται στις μετρήσεις, έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο 13ο συνέδριο της Ν.Δ. Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. περιέγραψε ένα κόμμα που δεν ξεχνά τις «ρίζες» του, ταυτόχρονα, όμως, άφησε να εννοηθεί ότι η στρατηγική στροφής προς το Κέντρο θα συνεχιστεί, υπογραμμίζοντας ότι τα πολιτικά σύνορα έχουν μεταφερθεί πέρα από τις γραμμές της Αριστεράς και της Δεξιάς και βρίσκονται πλέον στο δίπολο «πίσω ή μπροστά».

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι προοδευτική είναι η πολιτική που φέρνει την ανάπτυξη και η οποία, όπως είπε, «δίνει κοινωνικό πρόσημο, όχι μόνο στην αναδιανομή του πλούτου, αλλά και στον τρόπο που αυτός θα αυξηθεί, προς όφελος όλων». Υπό αυτή την έννοια, πρόσθεσε, το σύνθημα «ανάπτυξη για όλους», αγγίζει τον αξιακό πυρήνα της Ν.Δ. και την έννοια του πολιτικού φιλελευθερισμού.

«Είμαστε πάντα ένα ανοικτό κόμμα, ένα κόμμα που προάγει τον διάλογο», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε λόγο για «ρήγμα με το παρελθόν», ενώ αναφερόμενος στο συνέδριο που ήταν ανοικτό –και οι βασικοί εισηγητές του οποίου ήταν πρόσωπα που δεν προέρχονταν από τον κομματικό πυρήνα– έδωσε έμφαση στο ότι «δεν μίλησε μόνο στην παραδοσιακή βάση της Ν.Δ., μίλησε σε ολόκληρη την κοινωνία». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η Ν.Δ. δεν διστάζει «να ενσωματώσει στη σκέψη της και άλλες ιδέες, που φυσούν και πέρα από τα κομματικά της σύνορα» και επιδίωξε να το κάνει πράξη με το συνέδριο, εντάσσοντας θεματικές, όπως η κλιματική αλλαγή, η βία κατά των γυναικών και η ψηφιακή εποχή.

Νωρίτερα, αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Ο κ. Σαμαράς μίλησε για «λαθρομεταναστευτικό» ζήτημα, επισημαίνοντας ότι  η πλειονότητα όσων μπαίνουν στη χώρα δεν είναι πρόσφυγες, αλλά παράνομοι μετανάστες, ενώ τάχθηκε υπέρ των κλειστών κέντρων και «διαχωρισμού των παρανόμων». Ως προς τη συμφωνία των Πρεσπών, έθεσε το ερώτημα της αποδέσμευσης από αυτήν, «χωρίς να πληρώσουμε πολιτικό κόστος». «Κατανοώ αυτό που λέει ο πρωθυπουργός, ότι δεν μπορούμε να αποδεσμευθούμε από τη συμφωνία από τη μια μέρα στην άλλη… Ομως, δεν μπορούμε και να ωραιοποιούμε μια συμφωνία που εμείς οι ίδιοι έχουμε καταγγείλει ως επιζήμια…», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον λαϊκισμό, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι «όσο λαϊκισμός είναι τα απίστευτα ψέματα του Τσίπρα, άλλο τόσο λαϊκιστές θα είχαμε γίνει κι εμείς, αν ξαφνικά δίναμε συγχωροχάρτι και κάναμε “συναίνεση” με τέτοιες ακρότητες». Και πρόσθεσε ότι «για να συσπειρώσεις τον λαό, πρέπει πριν να συγκρουστείς με ό,τι τον έχει φέρει στα αδιέξοδα», αναφερόμενος μάλιστα στη δική του κυβέρνηση, στην περίοδο 2012-14, όταν «εμείς κάναμε τη συναίνεση πραγματικότητα». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή