Ο ΔΗΚΤΗΣ (03/12/19)

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην έδρα της ΕΚΤ ο Κυρ. Μητσοτάκης

Δείπνο στη Φρανκφούρτη θα παρατεθεί στις 17 Δεκεμβρίου για τον αποχαιρετισμό του Μπενουά Κερέ, μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και είναι καλεσμένοι, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Παρών θα είναι και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, καθώς και όλοι οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Φρανκφούρτη, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί, μαθαίνουμε, και με τη νέα επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, για πρώτη φορά αφότου ανέλαβε τα νέα της καθήκοντα. Η θητεία του κ. Κερέ λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Χαρακτηρίστηκε από πολύ έντονες «συγκινήσεις», καθώς είχε στην αρμοδιότητά του τις χώρες με πρόγραμμα, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα. Οι γνωρίζοντες βεβαιώνουν πως ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες που λειτούργησαν υπέρ της Ελλάδας, με ειδικές αποστολές, ιδίως τα τελευταία πέτρινα χρόνια των μνημονίων.

Αυξημένα οικονομικά μεγέθη για τον ΑΔΜΗΕ το 9μηνο

Με αυξημένα κέρδη έκλεισε το εννεάμηνο για τον ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, με την εταιρεία να προχωράει στην καταβολή μερίσματος και προμερίσματος ύψους 0,088 ευρώ ανά μετοχή. Ειδικότερα, κατέγραψε καθαρά κέρδη ύψους 32,8 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 12,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.  Σε επίπεδο ομίλου, τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 192,3 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 7,3%. Τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 139,7 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη να σημειώνουν αύξηση 7,2%, στα 64,3 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 88,8 εκατ. ευρώ.

Στο 43% της κεφαλαιοποίησης το «ταμείο» της «Μυτιληναίος»

Η μετοχή της «Μυτιληναίος» δεν αντανακλά τη σημαντική υποχώρηση του ρίσκου της Ελλάδας, εκτιμά η Edison και βλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου στο ταμπλό, δίνοντας τιμή-στόχο τα 14,5 ευρώ, 44% περίπου υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδά της. Οπως εκτιμά, οι ελεύθερες ταμειακές ροές της «Μυτιληναίος» θα κινηθούν στο 43% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησής της το 2020-2022, με το ένα τρίτο να καταβάλλεται σε μερίσματα, ενώ το υπόλοιπο θα επενδυθεί κυρίως στον νέο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, που αποτελεί και τον βασικό μοχλό ανάπτυξης του EBITDA της.

Εχει λαμβάνειν η «Αττικός Ηλιος»

Με δικαστική διαταγή απαγορεύθηκε ο πλειστηριασμός για τις μετοχές της εταιρείας «Αττικός Ηλιος Α.Ε.», που διαχειρίζεται το ξενοδοχείο Grand Resort Lagonissi. Η απαγόρευση ισχύει μέχρι τον Απρίλιο 2020, αλλά δεν αποκλείεται να ανανεωθεί αφού εξελίσσονται διάφορα σχετικά με την εταιρεία. Επίκειται η έκδοση και των υπόλοιπων δικαστικών αποφάσεων, που επιμετρούν την αποζημίωση που οφείλει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου στην «Αττικός Ηλιος» για διαφυγόντα κέρδη λόγω παραβίασης της μισθωτικής σύμβασης μετά την αποτυχία της απόπειρας συμβιβασμού. Τον Σεπτέμβριο εκδόθηκε η πρώτη από οκτώ αποφάσεις, που επιδίκασε 78 εκατ. στην «Αττικός Ηλιος Α.Ε.» και μόλις την περασμένη Παρασκευή η δεύτερη, που επιδίκασε επιπλέον 70 εκατ. ευρώ.

Ράλι «βλέπει» η Axia για τη μετοχή της ΔΕΗ

Περιθώρια ανόδου άνω του 120% «βλέπει» η Axia Research για τη μετοχή της ΔΕΗ, καθώς εκτιμά πως η εταιρεία θα αποτελέσει από τα πιο ενδιαφέροντα αφηγήματα ανάκαμψης της ελληνικής αγοράς, μετά και το νέο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την αναδιάρθρωσή της. Οπως επισημαίνει, η ταχύτητα και το εύρος των μεταρρυθμίσεων που ανακοινώθηκαν και εφαρμόστηκαν από την κυβέρνηση, τα οποία ουσιαστικά αναζωογονούν τις επενδυτικές προοπτικές για τη ΔΕΗ, την εξέπληξαν θετικά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, το επικαιροποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ που θα παρουσιαστεί στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να αποδειχτεί καταλυτικό για την επιχείρηση, καθώς θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την απολιγνιτοποίηση, τη μείωση των κεφαλαιακών δαπανών, την οργανωτική αναδιάρθρωση, ρυθμιστικά θέματα και την επέκταση των ΑΠΕ, βελτιώνοντας την ορατότητα των επενδυτών. Ετσι, αναβαθμίζει τη μετοχή της σε σύσταση «αγοράς», από «ουδέτερη» πριν, με τιμή-στόχο τα 7,30 ευρώ, από 1,90 ευρώ πριν (χθεσινό κλείσιμο στα 3,29 ευρώ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή