Πρώτα στο ΝΑΤΟ, μετά στον Λ. Οίκο

Πρώτα στο ΝΑΤΟ, μετά στον Λ. Οίκο

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο εύφλεκτο σκηνικό που δημιουργείται στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο, όχι μόνο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, η αξία της στενής επαφής με τις ΗΠΑ είναι αυτονόητη. Από τη στιγμή που στη σημερινή συγκυρία αυτή οριοθετείται κυρίως μέσα από τη διαπροσωπική σχέση με τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ, αποκτά αυξημένη σημασία η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο, που φέρεται να έχει κλείσει για τις 7 Ιανουαρίου.

Η πρόσφατη ανατροπή δεδομένων και συμμαχιών στη Συρία απέδειξε ότι παρά τις θεσμικές δικλίδες ασφαλείας που υπάρχουν στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα –κυρίως ο ρόλος του Κογκρέσου– ο πρόεδρος έχει τον τελικό λόγο. Υπό αυτό το πρίσμα, ο πιο αποτελεσματικός δίαυλος επικοινωνίας με την Ουάσιγκτον παραμένει η επαφή με τον ίδιο τον Τραμπ. Καθώς η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί εν μέσω της διαδικασίας παραπομπής του προέδρου, απαιτείται προσοχή.

Θα δοθεί η ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη να αναδείξει τον θετικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, με έμφαση στη γεωπολιτική αλλά και στην εμπορική διάσταση, όπως και στην Αν. Μεσόγειο, μέσα από τη στενή συνεργασία με Ισραήλ και Αίγυπτο. Ταυτόχρονα, θα επιστήσει την προσοχή στα προβλήματα που δημιουργεί η συμπεριφορά της Αγκυρας.

Η ισορροπία είναι λεπτή. Οι Δημοκρατικοί είναι σκληροί έναντι της Τουρκίας, κυρίως στη Βουλή, όπου διαθέτουν την πλειοψηφία. Ομως, δεν θα πρέπει να δοθεί η εντύπωση συμπόρευσης μαζί τους. Η Ελλάδα συνεργάζεται με τον πρόεδρο, αλλά είναι φυσικό να διατηρεί διαύλους και με το Κογκρέσο, το οποίο έχει τον δικό του ρόλο. Είναι θετικό ότι ο κ. Μητσοτάκης συγκαταλέγεται μεταξύ των λίγων ηγετών ευρωπαϊκών χωρών που δαπανούν το 2% του ΑΕΠ στην άμυνα και οι οποίοι αύριο θα συμμετάσχουν σε γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο Τραμπ στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Το εγχείρημα της προσέγγισης του Ντόναλντ Τραμπ σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο κ. Μητσοτάκης καλείται να αναδείξει στη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ, όπως και στη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, τα προβλήματα που δημιουργεί ο Ταγίπ Ερντογάν, γνωρίζοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος διατηρεί πολύ καλή προσωπική σχέση με τον Ερντογάν, που ενίοτε αγγίζει τα όρια του θαυμασμού.

Η αυριανή συνάντηση στο Λονδίνο προσφέρει μια καλή ευκαιρία για να γίνει το πρώτο βήμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή