Τζ. Πάιατ: Το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης συνιστά απομάκρυνση από τον στόχο της σταθερότητας

Τζ. Πάιατ: Το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης συνιστά απομάκρυνση από τον στόχο της σταθερότητας

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα προς την Άγκυρα ότι η υπογραφή του εμπρηστικού συμφώνου με τη Λιβύη συνιστά απομάκρυνση από τη σταθερότητα που προωθούν οι ΗΠΑ, απέστειλε ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, στο περιθώριο συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου.

Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου για την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Πάιατ στάθηκε σε τρία σημεία. «Πρώτον, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν κοινό, ισχυρό συμφέρον να παραμείνει η Τουρκία δεμένη με τη Δύση και στο ΝΑΤΟ, δεσμευμένη στην ευρωατλαντική συμμαχία.

Δεύτερον, έχουμε επανειλημμένα εκφράσει την εκτίμησή μας για τα βήματα τα οποία έχει κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του για να εξασφαλίσουν ότι τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας είναι ανοιχτά και για να καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα δεν αναζητά κλιμάκωση ούτε εντάσεις.

Τέλος, θέλω να σημειώσω αναφορικά με αυτό το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, ότι δεν έχουμε δει ακόμη το κείμενο αλλά σίγουρα βλέπουμε μια τέτοια κίνηση ως απομάκρυνση από την κατάσταση σταθερότητας που οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να ενθαρρύνουν στην περιοχή.

Ελπίζουμε ότι η προσοχή θα επιστρέψει όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην οικοδόμηση των σχέσεων συνεργασίας βάσει του διεθνούς δικαίου, κάτι που ο ΥΠΕΞ Πομπέο έκανε σαφές κατά την συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Ελληνα ομόλογό του, όταν βρέθηκε στην Αθήνα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή