«Εισαγόμενες» πιέσεις οδήγησαν σε νέες απώλειες το Χρηματιστήριο

«Εισαγόμενες» πιέσεις οδήγησαν σε νέες απώλειες το Χρηματιστήριο

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δίνη των διεθνών πιέσεων βρέθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να στρέφονται σε ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές –οι οποίες και έχουν υπεραποδώσει φέτος με τον κλαδικό δείκτη να έχει διπλασιαστεί σε αξία– αλλά και σε αρκετά blue chips, μετά τις νέες δηλώσεις Τραμπ που επιδείνωσαν την επενδυτική διάθεση. Αν και στα χαμηλά ημέρας του Γενικού Δείκτη και των τραπεζών υπήρξε κάποια αντίδραση από τους αγοραστές, ωστόσο η αγορά δεν φάνηκε να έχει τις άμυνες να αποφύγει το αρνητικό κλείσιμο και μάλιστα κάτω από τα επίπεδα «τεχνικών» στηρίξεων που εντοπίζονται στις 882 μονάδες.

Η απουσία των ξένων χαρτοφυλακίων είναι παραπάνω από προφανής στις δύο πρώτες συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου (μετά και το κλείσιμο των βιβλίων του στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας), με τους Ελληνες θεσμικούς να εμφανίζονται επιφυλακτικοί σε ένα τόσο αρνητικό εξωτερικό περιβάλλον. Το άνοιγμα της Wall Street με τoν Dow Jones να σημειώνει βουτιά 400 μονάδων, δεν άφησε κανένα περιθώριο στο Χ.Α., ενώ αντίθετα ωφέλησε την αγορά ομολόγων, η οποία νωρίτερα είχε δεχτεί πιέσεις (στο 1,52% η απόδοση του 10ετούς από 1,57% ενδοσυνεδριακά).

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,31% στις 881,28 μονάδες, ενώ βρέθηκε έως και τις 873,05 μονάδες με πτώση -2,23%, και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 76,47 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,34%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,76%, και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,42% στις 872,32 μονάδες, χάρη στο θετικό «γύρισμα» της Alpha Bank (+0,32%), ενώ ενδοσυνεδριακά υποχωρούσε άνω του -4%. Η Εθνική Τράπεζα έκλεισε στο -1,57%, η Πειραιώς στο -4,09% και η Eurobank στο -2,2%.

Μπορεί το Χρηματιστήριο να κατέγραψε νέα υψηλά έτους στα τέλη Νοεμβρίου, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε τον βαθμό εξάρτησής του από το διεθνές περιβάλλον, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή. Ετσι, όπως προσθέτει, ήταν αρκετές μερικές «ροπαλιές» του προέδρου Τραμπ για να επιβαρυνθεί πάλι η επενδυτική ψυχολογία. Ευλόγως οι δείκτες των διεθνών αγορών που κατέγραφαν υψηλές επιδόσεις, ακόμη και ιστορικά ρεκόρ στη Wall Street, κοκκίνισαν καθώς οι διαχειριστές θεώρησαν ότι οι εξελίξεις αυτές συνιστούν ισχυρό σκεπτικό για ρευστοποιήσεις μετοχικών τίτλων. Ετσι, το ελληνικό Χρηματιστήριο αναπόφευκτα δεν μπορούσε να εξαιρεθεί από τη γενικευμένη αυξημένη διάθεση για πωλήσεις, παρά το γεγονός ότι οι εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας είναι σε θετική κατεύθυνση. Οπως εκτιμά, θα χρειασθεί μια εύλογη περίοδος συσσώρευσης για το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να επιβεβαιώνει τα επίπεδα στήριξης στις 850-860 μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή