«Ούτε σε ασημένιο δίσκο» δεν θέλει το NHS ο Τραμπ

«Ούτε σε ασημένιο δίσκο» δεν θέλει το NHS ο Τραμπ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Με δίκοπο μαχαίρι παρομοιάζεται η νέα στήριξη που προσέφερε στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ, o οποίος επισκέπτεται τη Βρετανία μόλις δέκα ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Με την ευκαιρία της διήμερης επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου, το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα επανέφερε την προεκλογική συζήτηση στο προνομιακό πεδίο του κόμματος: τη συζήτηση για το μέλλον του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) και τις απειλές που αυτό δέχεται από την άλλη όχθη του Ατλαντικού. 

«Νομίζω ότι ο Μπόρις είναι πολύ ικανός και θεωρώ ότι θα κάνει καλή δουλειά», είπε χθες ο Τραμπ, αποφεύγοντας ωστόσο να επαναλάβει προηγούμενα σχόλια περί ακαταλληλότητας του επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν. «Δεν ξέρω τίποτα για τον κύριο», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Μπορώ να συνεργαστώ με οποιονδήποτε, είμαι πολύ εύκολος στη συνεργασία».

Ο Κόρμπιν αναδεικνύει συνεχώς τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το βρετανικό σύστημα υγείας εξαιτίας της συμμαχίας Τραμπ – Τζόνσον, υποστηρίζοντας ότι στη νέα εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Βρετανίας μετά το Brexit θα δοθεί η ευκαιρία στις αμερικανικές εταιρείες να χρεώνουν ακριβότερα τα φάρμακα που πωλούν στη Βρετανία και να παρατείνουν τις πατέντες τους, αντί να επιτρέπουν την κυκλοφορία φθηνότερων γενοσήμων – κάτι που οι ΗΠΑ επέβαλαν στη νέα εμπορική συμφωνία με τον Καναδά και το Μεξικό.

Ο Τζόνσον έχει κάνει λόγο για «ανοησίες», χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς «ιστορίες για το τέρας του Λοχνές και το Τρίγωνο των Βερμούδων». «Δεν ξέρω από πού ξεκίνησε αυτή η φήμη», δήλωσε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Ντόναλντ Τραμπ. «Εμείς δεν θέλουμε να έχουμε καμία σχέση με το βρετανικό σύστημα υγείας, δεν θα το θέλαμε ούτε και αν μας το παραδίδατε σε ασημένιο δίσκο». Η εφημερίδα The Guardian σημείωσε την ειρωνεία της τοποθέτησης, δεδομένου ότι ο ίδιος ο Τραμπ είχε ανακοινώσει το καλοκαίρι ότι στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Βρετανίας «τα πάντα είναι στο τραπέζι, περιλαμβανομένου του εθνικού συστήματος υγείας».

Κρίση αυτοκριτικής

Σε μια σπάνια κρίση αυτοκριτικής, ο Αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε χθες να απαντήσει σε περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με τις βρετανικές εκλογές. «Δεν θέλω να παρέμβω, γιατί στη Βρετανία μπορεί να μη με συμπαθούν», δήλωσε. Πριν από λίγους μήνες, ο Τραμπ είχε παρέμβει ανοικτά ζητώντας συνεργασία ανάμεσα στο κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ και στους Συντηρητικούς του Μπόρις Τζόνσον και χαρακτηρίζοντας «πολύ κακό για την Βρετανία» το ενδεχόμενο ανόδου του Τζέρεμι Κόρμπιν στην πρωθυπουργία.

Εν τω μεταξύ, ο Κόρμπιν ζήτησε χθες συγγνώμη για τα κρούσματα αντισημιτισμού στο Εργατικό Κόμμα, διαβεβαιώνοντας ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα πειθαρχικά μέτρα. «Προφανώς ζητώ συγγνώμη για ό,τι έχει συμβεί, αλλά θέλω να είναι σαφές ότι το αντιμετωπίζω», είπε ο επικεφαλής των Εργατικών σε τηλεοπτική εκπομπή του ITV. «Και στα άλλα κόμματα υπάρχουν κρούσματα, και οι συντηρητικοί και οι φιλελεύθεροι κι εμείς έχουμε αποσύρει υποψηφίους γιατί δεν αποδεχόμαστε τον αντισημιτισμό ούτε στο ελάχιστο», προσέθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή