Πτώση αμερικανικών επενδύσεων στη Γερμανία

Πτώση αμερικανικών επενδύσεων στη Γερμανία

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις δεν έχουν διάθεση, όπως στο παρελθόν, να επενδύσουν στη Γερμανία, όπως φαίνεται σε πρόσφατη έρευνα της διεθνούς εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων της KPMG. Συγκεκριμένα, το 2018 στη χώρα αυτή οι αμερικανικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά τα 2/3. Μόνον 24% των αμερικανικών εταιρειών, που έλαβαν μέρος στη σχετική έρευνα της KPMG, απάντησαν ότι θα κάνουν επενδύσεις από 10 εκατ. ευρώ και άνω στη Γερμανία σε βάθος τριετίας. Οι διμερείς σχέσεις Γερμανίας και Ηνωμένων Πολιτειών έχoυν περάσει φάσεις σύγκλισης και απομάκρυνσης. Οπως παρατηρεί σε σχετικό άρθρο η Deutsche Welle, πρόκειται για έναν γάμο άνισων μερών. Το 2018 το αμερικανικό ΑΕΠ ξεπέρασε τα 21 τρισ. δολάρια έναντι 3,8 τρισ. δολαρίων της Γερμανίας, ενώ την ίδια χρονιά οι εξαγωγές της τελευταίας, που κατευθύνονταν στις ΗΠΑ, ανήλθαν σε 125 δισ. δολάρια. Οι δε αντίστοιχες εισαγωγές ήταν της τάξεως των 57 δισ. δολαρίων. Αυτή η ανισορροπία γίνεται όπλο στα χέρια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δίνοντάς του πλεονέκτημα στις συνομιλίες, ενώ η απειλή για δασμούς που εξαπολύει κατά καιρούς, τρομοκρατεί τη γερμανική βιομηχανία.

Και ενώ πέρυσι το 24% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα, ήθελε να επενδύσει στη Γερμανία, πρόπερσι το ποσοστό έφθανε στο 47%. Ενα ακόμα ανησυχητικό στοιχείο έχει να κάνει με το ότι το 13% δήλωσε πως δεν θέλει να τοποθετήσει τα κεφάλαιά του στη Γερμανία, όταν το 2017 ήταν μόλις 6%. Βέβαια, η καθοδική πορεία ξεκίνησε το 2014, όταν αμερικανικές επιχειρήσεις αποφάσιζαν να αναδιπλωθούν, να παύσουν να επεκτείνονται και να εξαγοράζουν, και να εστιάζουν στις πρωτεύουσες δραστηριότητές τους – τα σχετικά αναφέρει ο διευθυντής του τμήματος που ασχολείται με τις αμερικανικές κεφαλαιαγορές και τις πρακτικές τους στην KPMG. Bέβαια, κάποιον ρόλο παίζει και η αβεβαιότητα σχετικά με την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. αλλά και η επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας.

Ενα ακόμα συμπέρασμα της έρευνας της KPMG είναι ότι μόλις το 17% των ερωτηθέντων «αισθάνονται ότι βρίσκουν την καλύτερη δυνατή στήριξη στη Γερμανία όσον αφορά την εδραίωσή τους και την επέκταση δραστηριοτήτων», όπερ σημαίνει ότι πάνω από το 80% βλέπει πως δεν λαμβάνουν αρωγή οι εταιρείες τους. Τέλος, ένα ακόμα πεδίο στο οποίο υστερεί η χώρα, είναι η ψηφιοποίηση, καθώς η Γερμανία, όπως αναφέρει η DW, εν πολλοίς παραμένει η κατασκευάστρια των πραγμάτων και όχι του Ιντερνετ των πραγμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή