Κομφούζιο με τις δομές στα νησιά

Κομφούζιο με τις δομές στα νησιά

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενιαίο κέντρο διαχείρισης συνόρων τόσο για τη θάλασσα όσο και για την περιοχή του Εβρου θα συστήσει ο συντονιστής για το μεταναστευτικό/προσφυγικό, υφυπουργός Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εντολή για τον σχηματισμό δύο επιχειρησιακών κέντρων για τα νησιά και για τον Εβρο σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων δόθηκε από τον πρωθυπουργό. Ο στόχος είναι να υπάρξει άμεση και όσο το δυνατόν αποδοτικότερη συνεργασία για τη φύλαξη των συνόρων μεταξύ όλων των εμπλεκομένων σωμάτων ασφαλείας – λιμενικό, αστυνομία, συνοριοφυλακή. Την ίδια στιγμή, στη δημοσιότητα δόθηκε χθες αλληλογραφία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με την επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ντούνια Μιγιάτοβιτς. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιστολή του υπουργού, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δημιουργήσει στα νησιά δομές που θα λειτουργούν παράλληλα με τις υπάρχουσες δομές. Η συγκεκριμένη επιστολή στο σύνολό της αποτελεί απάντηση στα ερωτήματα που θέτει η επίτροπος σε σχέση με τη διαχείριση των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα μετά το νέο νομοθετικό πλαίσιο που έχει θεσπιστεί για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου όσων φτάνουν στα νησιά και το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την αρχή του χρόνου.

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι στα νησιά δεν θα δημιουργηθούν κλειστές δομές αλλά προαναχωρησιακά κέντρα για εκείνους που προορίζονται να επιστραφούν στην Τουρκία. «Οι αιτούντες άσυλο δεν μπορούν να τίθενται υπό κράτηση, μπορούν ωστόσο να διαμένουν υπό ελεγχόμενες συνθήκες για 25 ημέρες, σύμφωνα με τον νόμο» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Την ίδια στιγμή οι αντιδράσεις στα νησιά συνεχίζονται, με το δημοτικό συμβούλιο στην Κω να αποφασίζει ότι είναι αντίθετο στη δημιουργία κλειστού κέντρου στο νησί. Στη Λέσβο, οι φήμες για τον χώρο δημιουργίας του νέου κέντρου έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους, που σε κάθε περίπτωση προετοιμάζονται για δυναμική αντίδραση. Τις τελευταίες τρεις ημέρες έφτασαν 342 άτομα, επιβαρύνοντας επιπλέον την κατάσταση στα ΚΥΤ (Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης). Ο Δήμος Αθηναίων, στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψε με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ανακοίνωσε ότι προβλέπεται η φιλοξενία 300 ασυνόδευτων παιδιών στις εγκαταστάσεις των παιδικών κατασκηνώσεων του δήμου, στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα, μέχρι τις 15 Μαρτίου 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή