ΝΑΤΟ: σκληρό ροκ Τραμπ – Μακρόν

ΝΑΤΟ: σκληρό ροκ Τραμπ – Μακρόν

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κακή μέρα από το πρωί φαίνεται. Μπορεί ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να έκανε ό,τι μπορούσε προκειμένου να καταπραΰνει τον Ντόναλντ Τραμπ, ανάμεσα στην ομελέτα και στα λουκάνικα που μοιράστηκαν χθες στο Γουότφορντ, στα περίχωρα του Λονδίνου, αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος είχε φθάσει στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας με διαφορετικές διαθέσεις. Προνομιακός στόχος του ήταν ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προ καιρού δεν είχε διστάσει να μιλήσει για «εγκεφαλικό θάνατο» του ΝΑΤΟ.

«Ηταν μια σκληρή δήλωση… πολύ άσχημη, εναντίον 28 χωρών», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους ύστερα από τη συνάντησή του με τον Στόλτενμπεργκ, υποστηρίζοντας ότι «η Γαλλία χρειάζεται το ΝΑΤΟ περισσότερο από τον καθένα» γιατί «δεν τα πάει καλά στο οικονομικό πεδίο». Στη συνέχεια, ο Αμερικανός πρόεδρος γενίκευσε την κριτική του, κατηγορώντας για μία ακόμη φορά τους ισχυρότερους Ευρωπαίους συμμάχους του ότι «ρίχνουν» την Αμερική, καθώς δεν επωμίζονται το βάρος που τους αναλογεί σε στρατιωτικές δαπάνες, αλλά και επειδή τη μεταχειρίζονται «άδικα» στο διεθνές εμπόριο. «Δεν είναι δίκαιο να μας εκμεταλλεύονται στο ΝΑΤΟ, αλλά και στο εμπόριο, και αυτό ακριβώς συμβαίνει. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη συνέχιση αυτής της κατάστασης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η αναμενόμενη συνέχεια ήρθε στη συνάντηση Τραμπ – Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η Σύνοδος Κορυφής δεν πρέπει να αναλωθεί σε παράπονα και διαπραγματεύσεις για οικονομικά ζητήματα, αλλά να εστιάσει στα αναπάντητα ερωτήματα στρατηγικής φύσης και στις νέες απειλές που αντιμετωπίζει η Συμμαχία. «Δεν μπορούμε καν να συμφωνήσουμε για το τι σημαίνει στη σύγχρονη εποχή “τρομοκρατία”», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, παρά την κριτική του Τραμπ, τόνισε ότι επιμένει στη δήλωσή του περί «εγκεφαλικού θανάτου» του ΝΑΤΟ.

Η ένταση στην ατμόσφαιρα της συνάντησης κορυφώθηκε όταν ήρθε ο λόγος στο ακανθώδες πρόβλημα σχετικά με την τύχη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) που κρατούνται σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η πλειονότητα εξ αυτών προέρχεται από την Ευρώπη, κυρίως δε από Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία, για να σαρκάσει τον Μακρόν με το ρητορικό του ερώτημα: «Θα ήθελες μερικούς ωραίους μαχητές του ISIS; Μπορώ να σου τους στείλω». Ο Γάλλος πρόεδρος δεν φάνηκε να διασκεδάζει καθόλου με αυτό το είδος χιούμορ και υπενθύμισε στον συνομιλητή του ότι το κύριο πρόβλημα της στιγμής είναι να αποτραπεί η αναζωπύρωση του ISIS, κίνδυνος που μεγεθύνθηκε από την αποχώρηση των ΗΠΑ και την εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.

Μιλώντας σε συγκέντρωση στρατιωτικών ηγετών, στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η προς ανατολάς επέκταση του ΝΑΤΟ αποτελεί κίνδυνο εθνικής ασφαλείας για τη χώρα του, επέμεινε όμως ότι η Μόσχα είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με τη Συμμαχία εναντίον της κοινής απειλής, της τρομοκρατίας.

Παρά τις εμφανείς διαφωνίες, οι ηγέτες των 29 χωρών αναμένεται να εγκρίνουν έναν νέο προϋπολογισμό για τα έτη 2021-2024, που θα μειώνει κάπως το βάρος των ΗΠΑ. Στην κοινή διακήρυξη αναμένεται, επίσης, να εγκρίνουν μια νέα στρατηγική για την παρακολούθηση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων της Κίνας και την επέκταση των δραστηριοτήτων της Συμμαχίας στο Διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή