«Οχι» Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

«Οχι» Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδειξη της ανησυχίας που υπάρχει στην Ουάσιγκτον για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, με αφορμή το σύμφωνο που υπέγραψαν η Αγκυρα και η κυβέρνηση της Τρίπολης, αποτελεί η χθεσινή δήλωση αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος ευθέως έκανε λόγο για την πιθανότητα εξαγωγής της λιβυκής σύγκρουσης σε περιφερειακό επίπεδο. «Αυτές οι εξελίξεις υπογραμμίζουν τον κίνδυνο η λιβυκή σύγκρουση να λάβει ευρύτερες περιφερειακές διαστάσεις και την επιτακτική ανάγκη για όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να εργαστούν στην κατεύθυνση μιας διαπραγματευμένης λύσης», ανέφερε ο αξιωματούχος και συμπλήρωσε ότι «η ανακοίνωση της υπογραφής ενός μνημονίου κατανόησης για την οριοθέτηση ανάμεσα στην Τουρκία και στην κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης έχει ανεβάσει τις εντάσεις στην περιοχή, δεν βοηθάει και είναι προκλητική». Λίγο νωρίτερα, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τζέφρεϊ Πάιατ, χαρακτήριζε το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης ως «απομάκρυνση από την κατάσταση σταθερότητας που οι ΗΠΑ προσπαθούν να ενθαρρύνουν στην περιοχή».

Η κατάσταση μέσα στην ίδια τη Λιβύη είναι απολύτως ενδεικτική του διχασμού που επικρατεί στη χώρα. Η Βουλή της Λιβύης, που ελέγχεται από τον εθνικό στρατό Λιβύης, απέρριψε το μνημόνιο που υπέγραψαν Αγκυρα και Τρίπολη, περιγράφοντάς το ως «παράνομη συμφωνία» που «δεν σέβεται τα έννομα δικαιώματα των υπόλοιπων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου». Η Βουλή ζήτησε παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να ανακόψει τις τουρκικές φιλοδοξίες στη Λιβύη. Ο πρόεδρος της Βουλής, Αγκίλα Σαλέχ, ζήτησε εγγράφως από τον γ.γ. του ΟΗΕ να καταδικάσει το μνημόνιο ως «απειλή προς το λιβυκό κράτος, το μέλλον και την ασφάλεια».

Στην Αθήνα υπάρχει, παράλληλα, προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο. Χθες, ο αρχηγός ΓΕΝ Νίκος Τσούνης επισήμανε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις και το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) θα υπερασπιστούν την εθνική ακεραιότητα και τα δικαιώματα της Ελλάδας στην υφαλοκρηπίδα της, όπως κάνουν έως σήμερα και για τις βραχονησίδες. Επίσης, προανήγγειλε ενίσχυση του ΠΝ με UAV, τα οποία θα απονηώνονται από πλοία του στόλου.

Εν τω μεταξύ, στο εσωτερικό της κυβέρνησης γίνονται συζητήσεις για τη στάση έναντι της Τουρκίας το επόμενο χρονικό διάστημα. Επί τάπητος ετέθη κάποια στιγμή το ενδεχόμενο αναβολής των προγραμματισμένων συζητήσεων για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ωστόσο κάτι τέτοιο τελικά απορρίφθηκε, καθώς κρίθηκε ότι αυτό θα συζητηθεί εν ευθέτω χρόνω. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή