Εντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την εξαγορά της Wind

Εντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την εξαγορά της Wind

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα και η στροφή των επενδυτών προς περιουσιακά στοιχεία μακροπρόθεσμης απόδοσης αλλάζουν τους όρους στην ελληνική αγορά των τηλεπικοινωνιακών παρόχων. Το χαλαρό ενδιαφέρον για τη Wind που εκδηλώθηκε πριν από μερικούς μήνες, πλέον έχει μετατραπεί σε ουσιαστικό επενδυτικό ενδιαφέρον και όλα δείχνουν ότι οι μέτοχοι της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής επιχείρησης μπορεί λάβουν τις πρώτες μη δεσμευτικές προσφορές μέσα στον μήνα.

Πληροφορίες έφεραν την 11η Δεκεμβρίου ως πιθανή ημερομηνία της υποβολής των προσφορών, αλλά η διαδικασία αυτή δεν αποκλείεται να λάβει μικρή παράταση. Το δεδομένο είναι ότι τουλάχιστον τέσσερα επενδυτικά κεφάλαια έχουν ενδιαφερθεί για τη Wind Hellas, μεταξύ των οποίων η BC Partners και η Warburg Pincus. Aμφότερες είχαν ενδιαφερθεί και στο παρελθόν για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.

Με στόχο την καλύτερη ανταπόκριση, οι μέτοχοι της Wind προσέλαβαν την JP Morgan προκειμένου να διεξάγει τις σχετικές συνομιλίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επενδυτικά κεφάλαια ενδιαφέρονται για την εξαγορά του 100% της εταιρείας τηλεπικοινωνιών, ενώ θεωρείται σίγουρο ότι θα εξετάσουν και το θέμα της επικείμενης αγοραπωλησίας της Forthnet από την Alter Ego. Οι ενδιαφερόμενοι για τη Wind είναι σίγουρο ότι ενδιαφέρονται για τις τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες της Forthnet, αν όχι για το σύνολο της εταιρείας που όλα δείχνουν ότι οδεύει, με μεγάλη καθυστέρηση όμως, προς την Alter Ego.

Πάντως, στελέχη της αγοράς δεν προεξοφλούν κάποια συμφωνία πώλησης της Wind. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μέτοχοι της εταιρείας δεν δείχνουν βιαστικοί σε μια πώληση, ειδικά μετά την πρόσφατη διασφάλιση δανείων ύψους 600 εκατ. ευρώ από την πλευρά της Wind. Τα δάνεια αυτά (525 εκατ. ευρώ με κοινή ομολογιακή έκδοση και 75 εκατ. ευρώ ως ανακυκλούμενη πίστωση) μπορούν να επιτρέψουν στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών να πραγματοποιήσει μια ικανοποιητική επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της.

Μετά την εξόφληση του προγενέστερου και μάλλον υψηλού δανεισμού, η Wind Hellas διαθέτει σήμερα μια ρευστότητα της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 325 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον δανεισμό και περίπου 50-60 εκατ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμά της. Μέρος αυτής της διαθέσιμης ρευστότητας μπορεί να επιστρέψει στους μετόχους της, όπως αυτό έχει προβλεφθεί από το ενημερωτικό δελτίο της έκδοσης του νέου ομολογιακού δανείου ύψους 525 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η εταιρεία, όμως, βρίσκεται ενώπιον της πρόκλησης των δικτύων νέας γενιάς (5G, οπτικές ίνες) που θα απαιτήσουν δεκάδες –αν όχι εκατοντάδες– εκατομμύρια ευρώ τα επόμενα χρόνια. Οπως και να έχει η κατάσταση, οι μέτοχοι εμφανίζονται να μη βιάζονται για μια πώληση της επιχείρησης, παρόλο που αυτό είναι μια σταθερή προοπτική για τους ίδιους.

Μια χονδρική εκτίμηση της επιχειρηματικής αξίας (Enterprice Value) της Wind Hellas αντιστοιχεί σε 7 έως 8 φορές τα ετήσια λειτουργικά κέρδη (EBITDA). Με δεδομένο ότι φέτος η λειτουργική κερδοφορία αναμένεται στην περιοχή των 140 εκατ. ευρώ, η αξία της επιχείρησης ανέρχεται σε 1,0 έως 1,1 δισ. ευρώ. Αφαιρουμένου του δανεισμού, η αξία των μετοχών της επιχείρησης ανέρχεται σε 400 έως 500 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι χονδρικά το ποσό που θα απαιτήσουν οι μέτοχοι της Wind προκειμένου να αποχωρήσουν από την εταιρεία.

Φαίνεται ότι το σκηνικό στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες αρχίζει να αλλάζει. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω του εκμηδενισμού των αποδόσεων των ομολογιακών εκδόσεων. Ταυτόχρονα, η μεταβολή του κλίματος προς το θετικότερο για την ελληνική οικονομία, με την παραδοχή ότι οι αξίες στη χώρα μας παραμένουν ακόμη χαμηλές, κάνει την ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών περισσότερο ελκυστική απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή