Το Κονκλάβιο (04/12/19)

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβασμένοι οι επενδυτές

Στο τελευταίο μπρα ντε φερ του με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή κατά την ψήφιση των άρθρων της συνταγματικής αναθεώρησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έψεξε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι ήταν «πάλι αδιάβαστος, και στα συνταγματικά». Αυτό δεν ισχύει, πάντως, για τους επενδυτές που συνάντησε ο πρωθυπουργός χθες στο Λονδίνο – περί τους δέκα τον αριθμό, με πρωτοβουλία της Goldman Sachs.

Το λέω διότι οι ενδιαφερόμενοι για επενδύσεις στην Ελλάδα ήταν ενημερωμένοι για την τελευταία λέξη του… Συντάγματος. Πληροφορούμαι δε ότι έκαναν στον Μητσοτάκη νύξη για τη συνταγματική αναθεώρηση: συγκεκριμένα για το άρθρο που αποσυνδέει τη διάλυση της Βουλής και τις πρόωρες εκλογές από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας… Προφανώς η πρεμούρα για τους 151 είναι άμεσα συνδεδεμένη με την περίφημη κυβερνητική σταθερότητα που παγίως αναζητούν.

Για τη μεσαία τάξη…

Κατά τα λοιπά, ακούω ότι οι επενδυτές περίπου συνεχάρησαν τον Μητσοτάκη για τις μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη. Τι τους νοιάζει; Εξέθεσαν κι αυτοί τον προβληματισμό τους, καθώς, όπως είπαν στον πρωθυπουργό, έχουν στην Ελλάδα μεσαία στελέχη τα οποία αμείβουν με καλούς μισθούς, αλλά, όπως το έθεσαν, «αυτοί παραπονούνται ότι οι μισθοί δεν είναι καλοί, γιατί πληρώνουν υψηλούς φόρους και εισφορές». Κι εδώ διαβασμένοι οι εν λόγω, που θεωρούν ότι η μείωση των φόρων θα τους βοηθήσει να πληρώνουν καλύτερα Ελληνες εργαζομένους με υψηλή κατάρτιση. Κατά τα λοιπά, συζήτησαν μια γκάμα θεμάτων που κυμαίνεται από τις ανεμογεννήτριες μέχρι τις ιχθυοκαλλιέργειες. Οχι, δεν περίμεναν ότι ο συνομιλητής τους θα ήξερε τόσες λεπτομέρειες για επιμέρους κλάδους. Δεν ήξεραν, δεν ρώταγαν;

Selfies και συμπάθεια

Ποτό με νέους και selfies είχε η ολοκλήρωση της περιοδείας του Αλέξη Τσίπρα στην Αλεξανδρούπολη. Και μια έκπληξη, καθώς τον πλησίασε ένας Τούρκος από την Κωνσταντινούπολη που βρισκόταν στο ίδιο μπαρ και τον αναγνώρισε και του ζήτησε να βγάλουν μαζί μια φωτογραφία. Οπως του εξήγησε, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Τουρκία. Αλλο που δεν ήθελε…

Φουλ οι μηχανές

Στην τελική ευθεία για την ανάπαυλα των εορτών μπαίνει η Βουλή, η οποία, ομολογουμένως, έχει δουλέψει με φουλ τις μηχανές ολόκληρο το καλοκαίρι, με μικρή ανάπαυλα τις μέρες πριν και μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Την Παρασκευή ψηφίζεται το φορολογικό, ενώ σήμερα μπαίνει στην αρμόδια επιτροπή το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων. Το επόμενο Σάββατο μπαίνει ο προϋπολογισμός και, μετά την ψήφισή του, ως είθισται, καλά Χριστούγεννα!

Γραμματέας ΚΥΣΕΑ

Δεν είναι ακριβώς περυσινό νέο, αλλά δεν ήταν έκπληξη η σύνθεση του ΚΥΣΕΑ, ούτε ότι χρέη γραμματέα του θα αναλάμβανε ο για πρώτη φορά ορισθείς προϊστάμενος του Γραφείου Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας (Αλέξανδρος Διακόπουλος). Σημειώνω ακόμη ότι στο ΚΥΣΕΑ καλείται και μετέχει, χωρίς δικαίωμα ψήφου, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού. Δηλαδή ο Γρηγόρης Δημητριάδης.

H ώρα των non paper

Οργιάζουν τα non paper ενόψει της νέας συμφωνίας για τη μετανάστευση και το άσυλο στις Βρυξέλλες. Εκτός από τη γερμανική και τη γαλλική δέσμη ιδεών, υπάρχει και ελληνική, η οποία παρουσιάστηκε στο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης τη Δευτέρα από τον Γ. Κουμουτσάκο και τη βασική ιδέα της οποίας αποκαλύπτει το Politico. To ελληνικό νον πέιπερ, το οποίο έτυχε θερμής υποδοχής, μιλάει για κοινό ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών, ώστε να εφαρμόζονται τάχιστα οι αποφάσεις. Προτείνει να συνδέονται τα οικονομικά πρότζεκτ των χωρών με τις επιδόσεις τους στην επανεισδοχή μεταναστών. Προφανώς αυτό αφορά το Αφγανιστάν και αφρικανικές χώρες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν κάποια εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. Δηλαδή ένα σύστημα κινήτρων και αντικινήτρων, που θα βοηθά όσους συνεργάζονται. Η Ελλάδα προτείνει ακόμη σύστημα κοινών ευρωπαϊκών επιστροφών –όχι δηλαδή ανά χώρα της Ε.Ε.– για να υπάρχει μεγαλύτερο πολιτικό βάρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή