Οι διαπερατές γραμμές

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμφωνία των Πρεσπών ήταν κομβική για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Με όχημα –ή με πρόσχημα– «τη λύση του ονοματολογικού», διάφορες περσόνες της Προόδου απενοχοποίησαν όλα τα προηγούμενα κρίματα του τότε κυβερνώντος κόμματος. Εντάχθηκαν παιανίζοντας αριστερούς θούριους και γράφοντας αναλύσεις για το «πόσο άλλαξε ο ΣΥΡΙΖΑ», αλλά κάποιοι «δεξιόφρονες» δεν λένε να το κατανοήσουν. «Ε, αφού έφυγε ο Πάνος Καμμένος…», έλεγαν.

Την περασμένη Κυριακή όλοι αυτοί είχαν μια απρόσμενη συνάντηση. Στη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κάθισαν δίπλα δίπλα με τον κ. Απόστολο Γκλέτσο, τον μόνο άνθρωπο που εμπράκτως διαμαρτυρήθηκε για την «προδοτική» συμφωνία. «Ξένα κέντρα και παράκεντρα εξουσίας», έγραψε στην επιστολή παραίτησης από τον δημαρχιακό θώκο της Στυλίδας, «επιβάλλουν στο ελληνικό πολιτικό σύστημα με θανάσιμους εκβιασμούς, να παραχωρήσουμε το όνομα Βόρεια Μακεδονία στα Σκόπια. Κάτι τέτοιο θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου (sic) και θα ξεκινήσουν μύρια κακά για την χώρα μας» (25.1.2019). Βεβαίως, παραιτήθηκε τρεις μήνες πριν από τις εκλογές και απέτυχε να εκλεγεί περιφερειάρχης τον Μάιο του 2019, εξ ου και η δήλωσή του: «Είμαι πεπεισμένος ότι κανείς Ελληνας πολιτικός δεν επιθυμεί πραγματικά να συμβεί αυτό (σ.σ.: η συμφωνία των Πρεσπών). Καταλαβαίνω ότι ξένα κέντρα, παράκεντρα εξουσίας πιέζουν αφόρητα γι’ αυτό. Η παραίτησή μου λοιπόν ειρηνικά και ταπεινά αντιπολιτεύεται αυτά τα κέντρα και όχι το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Βεβαίως με το ίδιο ηθικό συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας» (17.1.2019).

Δεν είναι μόνο αυτό. Το 2016 και με αφορμή κάποια γεγονότα στην Ειδομένη, όταν πρόσφυγες προσπαθούσαν να περάσουν τον φράχτη των συνόρων με τη Βόρεια Μακεδονία, δημιουργήθηκε ένα μίνι συνοριακό επεισόδιο. Ο κ. Γκλέτσος άστραψε και βρόντηξε. «Εάν οι Σκοπιανοί ξανατολμήσουν να επιχειρήσουν επί ελληνικού εδάφους, τότε θα αναλάβουμε δράση», είπε (11.4.2016) και δεν διευκρίνισε ως τι θα εξεστράτευε. Ως αρχηγός του κόμματος «Τελεία» ή ως έφεδρος καταδρομέας που γλεντούσε με τον κ. Πάνο Καμμένο στις Οινούσσες;

Το ζήτημα δεν αφορά τον κ. Γκλέτσο, οι δηλώσεις του οποίου διαχρονικώς αποκαλύπτουν την ελάχιστη πολιτική συγκρότηση και μια πνευματική ανεμελιά. Ούτε καν τον ΣΥΡΙΖΑ που βρήκε κοινά με τον πρώην δήμαρχο, ίσως επειδή κι αυτός θαυμάζει τον κ. Κώστα Καραμανλή· «Μόνο ο Κώστας Καραμανλής μπορεί να μας ενώσει», είχε γράψει (20.1.2019). Αφορά περισσότερο εκείνους που προσπάθησαν να φτιάξουν νέες διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους «Μακεδονομάχους» και «Μακεδονολάτρες», να συγκροτήσουν πολιτική ταυτότητα με βάση μια διεθνή συμφωνία. Η Επιτροπή Ανασυγκρότησης έδειξε πόσο διαπερατά είναι αυτά τα σύνορα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή