Το Eurogroup ενέκρινε την επιστροφή των 767 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

Το Eurogroup ενέκρινε την επιστροφή των 767 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πράσινο φως για την επιστροφή των 767 εκατομμυρίων ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών επί των ελληνικών ομολόγων έδωσε σήμερα το Eurogroup.

Συγχρόνως εισακούστηκε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης και δόθηκε η εντολή να ξεκινήσει η τεχνική επεξεργασία έτσι ώστε από εδώ και εμπρός τα κέρδη αυτά να χρησιμοποιούνται για επενδυτικούς σκοπούς και όχι για την άμεση αποπληρωμή του χρέους.

«Στο σημερινό Eurogroup αναγνωρίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες η καλή πορεία της οικονομίας, η πρόοδος, η κάλυψη των κενών και των δεσμεύσεων που είχε αφήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, η θετική δυναμική και αποφασίστηκε η εκταμίευση του 2ου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους συνολικού ύψους 767 εκ. ευρώ» δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και τόνισε πως «η αποδέσμευση έρχεται χωρίς όρους προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα που είχαν τεθεί παλιότερα».

Η επιστροφή των χρημάτων στα ελληνικά ταμεία όμως αναμένεται να γίνει από το νέο έτος καθώς πρώτα απαιτείται η τυπική έγκριση από μία σειρά από ευρωπαϊκά κοινοβούλια ανάμεσα τους και την επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Γερμανικής Βουλής.

Συγχρόνως, σύμφωνα με την απόφαση που υιοθέτησε το Eurogroup, δίνεται η εντολή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς να ξεκινήσουν την τεχνική επεξεργασία για το πως τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επενδυτικές δράσεις και όχι για άμεση αποπληρωμή του χρέους. Τα κράτη μέλη όμως τόνισαν πως η χρήση αυτών των χρημάτων θα πρέπει να γίνει με ουδέτερο δημοσιονομικά τρόπο και ότι δεν θα αλλάξει τον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή