«Τοίχος» κινητοποιήσεων σε όλη τη Γαλλία

«Τοίχος» κινητοποιήσεων σε όλη τη Γαλλία

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Μεγάλης κλίμακας κινητοποίηση πραγματοποιούν σήμερα και αύριο τα γαλλικά συνδικάτα, αντιδρώντας στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Η μεταρρύθμιση δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά τα όσα έχουν γίνει γνωστά ώς τώρα προξενούν έντονες ανησυχίες στους Γάλλους εργαζομένους για περικοπές στις συντάξιμες αποδοχές.

Οι σιδηρόδρομοι αναμένεται να παραλύσουν εντελώς, ενώ πολύ μεγάλη συμμετοχή αναμένεται στον κλάδο των εκπαιδευτικών. Κυρίως, όμως, αυτό που έχει οδηγήσει τη γαλλική κυβέρνηση να παρομοιάζει τη σημερινή κινητοποίηση με «τοίχο» είναι η ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. «Ποτέ ώς τώρα δεν έχω δει τόσες προσκλήσεις σε απεργία και τόσες αναγγελίες απεργίας στον ιδιωτικό τομέα, από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου (το 2015)», δήλωσε ο επικεφαλής της συνομοσπονδίας συνδικάτων CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ, στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Mediapart.

H γαλλική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η ενοποίηση των 42 ασφαλιστικών ταμείων θα είναι «μια μεγάλη μεταρρύθμιση, που θα επιτρέψει την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, δημιουργώντας ένα σύστημα πιο δίκαιο, πιο σταθερό και καλύτερα προσαρμοσμένο στον κόσμο της εργασίας».

Σήμερα, αναμένονται περίπου 150 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, ενώ το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» έχει ανακοινώσει ότι στηρίζει τις κινητοποιήσεις. Εν αναμονή των κινητοποιήσεων, αξιοθέατα της γαλλικής πρωτεύουσας προειδοποιούν τους επισκέπτες να αναβάλουν την επίσκεψή τους, ενώ υπάρχουν ακυρώσεις σε ξενοδοχεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή