Μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής πετρελαίου το 2020 δρομολογεί ο ΟΠΕΚ

Μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής πετρελαίου το 2020 δρομολογεί ο ΟΠΕΚ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O ΟΠΕΚ ετοιμάζεται να μειώσει ακόμη περισσότερο την παραγωγή του το 2020, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, καθώς αρχίζει σήμερα η κρίσιμη σύνοδος κορυφής του οργανισμού πετρελαιοπαραγωγών χωρών, όπου θα πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή της και η Ρωσία. Σύμφωνα με τον Ιρακινό υπουργό Πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει περαιτέρω μείωση της παραγωγής τον επόμενο χρόνο, ώστε να υποστηριχθούν οι τιμές του πετρελαίου και να μην υπάρξει υπερκορεσμός της αγοράς.

Μπορεί η Σαουδική Αραβία να μην έχει αποσαφηνίσει τη στάση της, ωστόσο, σύμφωνα με το Ιράκ, δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ, το Ριάντ υποστηρίζει την πρότασή του για επέκταση της μείωσης της παραγωγής στο 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα (ή το 1,6% της παγκόσμιας ζήτησης) από 1,2 εκατ. βαρέλια που ισχύει σήμερα. «Καταλαβαίνω ότι (οι Σαουδάραβες) το προτιμούν», δήλωσε την Τρίτη από τη Βιέννη, όπου θα διεξαχθεί σήμερα και αύριο η σύνοδος κορυφής, ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου Θαμέρ Γκαντμπλάν.

Πρόσθεσε δε, ότι η Βαγδάτη υποστηρίζει την επέκταση της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής μέχρι το τέλος του 2020. Το ίδιο ανακοίνωσε χθες και το Ομάν. Η ισχύουσα συμφωνία προβλέπει μείωση της παραγωγής μέχρι το τέλος Μαρτίου. Ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν αρνήθηκε να σχολιάσει το ζήτημα καθώς έφθανε χθες στη Βιέννη. Η πλειονότητα των αναλυτών αγορών πετρελαίου, που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, θεωρεί ότι το πιθανότερο αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής θα είναι η επέκταση της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής.

Ούτως ή άλλως, το 2020 προβλέπεται πως θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τις χώρες του ΟΠΕΚ, καθώς η υποχώρηση του ρυθμού αύξησης της ζήτησης για πετρέλαιο θα συνδυαστεί με τεράστια αύξηση της παραγωγής από χώρες εκτός του οργανισμού, όπως οι ΗΠΑ και η Νορβηγία.

Οι δύο αυτοί παράγοντες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερκορεσμό της αγοράς και σε υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου στα 50 δολάρια το βαρέλι από 63 δολάρια το βαρέλι που ήταν χθες.

Η σύνοδος του ΟΠΕΚ θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή με τη συμμετοχή χωρών που δεν είναι μέλη του οργανισμού, όπως η Ρωσία και το Καζαχστάν, αλλά συνεργάζονται μαζί του από τα τέλη του 2016 για τη μείωση της παραγωγής.

Η Μόσχα δεν έχει διασαφηνίσει ακόμη τη στάση της, με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ να δηλώνει την Τρίτη: «Ας περιμένουμε…

Ωστόσο νομίζω πως η συνάντηση θα είναι, ως συνήθως, εποικοδομητικής φύσεως». Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, το πιθανότερο είναι η Μόσχα να συμφωνήσει με τον ΟΠΕΚ, απλώς απομένει ακόμα η διευθέτηση κάποιων λεπτομερειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή