Εσωσαν τα προσχήματα στο ΝΑΤΟ

Εσωσαν τα προσχήματα στο ΝΑΤΟ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια σύντομη κοινή διακήρυξη, χωρίς απαντήσεις στα πιεστικά διλήμματα που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ, οι ηγέτες των 29 κρατών – μελών διέσωσαν τα προσχήματα της διατλαντικής ενότητας, ύστερα από ένα διήμερο αιχμηρών αντιπαραθέσεων στο Γουότφορντ της νότιας Αγγλίας.

«Το ΝΑΤΟ είναι ευέλικτο, το ΝΑΤΟ είναι δραστήριο, το ΝΑΤΟ είναι προσαρμοστικό», διαβεβαίωσε στην τελική συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, κληθείς να απαντήσει στην πολύκροτη διάγνωση του Εμανουέλ Μακρόν περί «εγκεφαλικού θανάτου» του πολυεθνικού οργανισμού. «Αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από εκείνα που μας χωρίζουν», δήλωσε στο ίδιο πνεύμα ο οικοδεσπότης της συνόδου Μπόρις Τζόνσον. Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος επέμεινε στις προγενέστερες δηλώσεις του, υποστηρίζοντας ότι προκάλεσαν το αναγκαίο σοκ, ώστε οι ηγέτες του ΝΑΤΟ να θέσουν επί τάπητος τα στρατηγικά διλήμματα που τίθενται ενώπιόν τους.

Απών από την τελική συνέντευξη Τύπου ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει νωρίτερα από το προβλεπόμενο στις ΗΠΑ, επικαλούμενος τις μακρές ερωταπαντήσεις με δημοσιογράφους ύστερα από τις διμερείς επαφές του με σειρά ηγετών, στη διάρκεια του διημέρου.

Στην τελευταία του συνάντηση με τους δημοσιογράφους, ύστερα από τη χθεσινή του συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, ο Τραμπ δεν μπορούσε να κρύψει τη δυσαρέσκειά του έναντι του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, τον οποίο χαρακτήρισε «διπρόσωπο». Εκείνο που ερέθισε τον Αμερικανό πρόεδρο ήταν βίντεο που διέρρευσε σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης, προερχόμενο από τη δεξίωση που είχε παραθέσει το προηγούμενο βράδυ η βασίλισσα Ελισάβετ στο ανάκτορο του Μπάκιγχαμ.

Στο εν λόγω βίντεο, ο Τριντό εμφανίζεται να συνομιλεί, σε εύθυμη διάθεση με τον Τζόνσον, τον Μακρόν, τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και την κόρη της βασίλισσας, πριγκίπισσα Αννα. «Ηταν σαν συνέντευξη Τύπου 40 λεπτών. Ναι, ναι, ναι! Σαράντα λεπτά», ακούγεται να λέει ο Τριντό, πιθανότατα ειρωνευόμενος τις σχοινοτενείς δηλώσεις Τραμπ μετά τη συνάντησή του με τον Μακρόν. «Είδα τα σαγόνια της ακολουθίας του να πέφτουν στο πάτωμα», σχολιάζει ο Καναδός πρωθυπουργός σε άλλο σημείο του βίντεο.

Το κοινό ανακοινωθέν επαναλαμβάνει την ισχύ του άρθρου 5 της Συμμαχίας περί συλλογικής άμυνας και καταδικάζει την τρομοκρατία «σε όλες τις μορφές της», γεγονός που επέτρεψε στην Τουρκία να μην μπλοκάρει το σχέδιο για την άμυνα των Βαλτικών δημοκρατιών. Οι ηγέτες των 29 καταλογίζουν «επιθετικές ενέργειες» στη Ρωσία, δεσμεύονται ότι θα παρακολουθούν από πιο κοντά τις στρατιωτικές κινήσεις της Κίνας και ότι θα επεκτείνουν τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στο Διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή