Αναζήτηση συναινέσεων για αποδήμους

Αναζήτηση συναινέσεων για αποδήμους

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μέγιστη συναίνεση, αν είναι δυνατόν ακόμα και την ομοφωνία στον πολιτικό κόσμο, θα αναζητεί η κυβέρνηση έως και την τελευταία στιγμή προ της ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου για τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας τους.

«Σημασία έχει να εκπέμψουμε όλοι τα σωστά μηνύματα στον Ελληνισμό. Και την Παρασκευή, και τη Δευτέρα, και στην Ολομέλεια, αν υπάρξουν ιδέες που μπορεί να λειτουργήσουν, θα μπορούσαν να εξεταστούν σε αυτή την πορεία. Εχουμε την καλή διάθεση έως το τέλος, για να ψηφιστεί με τον μέγιστο αριθμό ψήφων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκος χθες στη Βουλή, κατά την έναρξη της επεξεργασίας του σχεδίου νόμου στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Είχε προηγηθεί η καταγραφή σειράς ενστάσεων εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, η δήλωση καταψήφισης εκ μέρους του ΜέΡΑ25, αλλά και η θετική κατ’ αρχήν διάθεση των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται ότι, βάσει του Συντάγματος, για την υπερψήφιση του νόμου απαιτούνται τουλάχιστον 200 ψήφοι. Η Ν.Δ. και, αν τελικώς η θετική διάθεση εκφραστεί και με θετική ψήφο, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση διαθέτουν πλειοψηφία 205 βουλευτών. Ωστόσο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ευθέως ανέβασε χθες τον πήχυ, λέγοντας διά του εισηγητή του Γ. Κατρούγκαλου ουσιαστικά ότι πλειοψηφία 200 βουλευτών απαιτείται όχι μόνο επί της αρχής, αλλά και για κάθε άρθρο του νομοσχεδίου.

Η συζήτηση στις επιτροπές συνεχίζεται αύριο Παρασκευή με ακρόαση φορέων και συζήτηση επί των άρθρων, τη Δευτέρα στη διαδικασία της β΄ ανάγνωσης, ενώ θα εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια την προσεχή Τετάρτη.

«Ας είμαστε εποικοδομητικοί έως το τέλος», επέμεινε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκος, ενώ λίγη ώρα νωρίτερα ο κ. Κατρούγκαλος προανήγγειλε πως σε συνεννόηση και με άλλους εισηγητές θα παρουσιάσει προτάσεις προς υιοθέτηση για αλλαγές στην κυβερνητική πρόταση. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ εστίασε, ως προς τις αλλαγές αυτές, στο θέμα της διασφάλισης της διαφάνειας και του αδιάβλητου της εκλογικής διαδικασίας, καθώς και στην κατοχύρωση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για τους αποδήμους.

«Επρεπε να βρούμε κοινό τόπο για αναγκαίες συγκλίσεις. Το σχέδιο νόμου είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού. Είναι, ωστόσο, ένα σημαντικό πρώτο βήμα, και καλώ το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να το στηρίξουν και να το ψηφίσει το σύνολο των βουλευτών. Να αποτελέσει μήνυμα ενότητας. Να απευθυνθώ ιδίως στην αξιωματική αντιπολίτευση, να ξεφύγει από επιχειρήματα που δεν είναι ισχυρά και βάσιμα. Δεν πιστεύω ότι έχει κάποιο λόγο να μείνει έξω από τη συμφωνία», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή