Πυρά για τα ελληνοτουρκικά

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κριτική τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΚΙΝΑΛ δέχεται η κυβέρνηση με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν επέλεξε να μη βγάλει ανακοίνωση, περιμένοντας τις επίσημες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης, πάντως, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στα ελληνοτουρκικά ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, για την οποία είπε πως είναι σε «βέρτιγκο» και ακολουθεί «καταστροφική πολιτική» έναντι της γείτονος. Αναφέροντας όμως πως η επιθετικότητα της Τουρκίας «δεν είναι για αντιπολιτευτική κριτική», ταυτόχρονα αναρωτήθηκε, με αφορμή τη διαρροή του ΥΕΘΑ για κατάργηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που αργότερα διαψεύστηκε από το Μαξίμου, «αν είναι αυτή εικόνα μιας κυβέρνησης που χειρίζεται τόσο κρίσιμα θέματα». Κατηγορώντας και πάλι τον κ. Μητσοτάκη για πολιτική «αδράνειας και κατευνασμού», υποστήριξε πως «εδώ και πέντε μήνες προσπαθεί η κυβέρνηση να υποβαθμίσει τις τουρκικές προκλήσεις», ενώ επανέφερε και την προτελευταία συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν τον περασμένο Σεπτέμβριο, λέγοντας πως ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν είχε θέσει τότε το θέμα των προκλήσεων στο Αιγαίο. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε ξανά από την κυβέρνηση να επαναφέρει το θέμα των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αγκυρα ζητώντας επέκτασή τους.

Ο τέως πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Αγκυρας και Τρίπολης, λέγοντας πως αιφνιδίασε την κυβέρνηση, η οποία «κατελήφθη από τον απόλυτο πανικό και άρχισε τις σπασμωδικές κινήσεις». Οσον αφορά τη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο –που δεν είχε ακόμη γίνει– ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «καλώς γίνεται καθώς οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να κρατιούνται ανοιχτοί», κάνοντας όμως αντιπαραβολή με τη στάση της Ν.Δ. ως αντιπολίτευσης που τον κατηγορούσε τότε για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε και η Φώφη Γεννηματά, η οποία ωστόσο τοποθετήθηκε μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. «Η κυβέρνηση είναι φανερό ότι, όπως και η προηγούμενη, υποτίμησε το πρόβλημα. Σήμερα, ακούγοντας τον πρωθυπουργό αισθάνομαι ότι προσπαθεί και να το υποβαθμίσει», είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, προσθέτοντας πως «έχουμε φύγει από την προκλητική ρητορική της Τουρκίας και έχουμε ενέργειες που δεν πρέπει να αφήσουμε να οδηγήσουν σε τετελεσμένα. Δεν μπορεί να ακούω τον πρωθυπουργό να λέει ότι πρέπει να δείξουμε καλή διάθεση. Δεν αρκεί η καλή διάθεση για να αντιμετωπίσουμε αυτό που συμβαίνει».

Στην ίδια λογική συμπλήρωσε πως «περίμενα περισσότερη αποφασιστικότητα και τον πρωθυπουργό να κάνει σαφές ότι θέλουμε ειρήνη και καλή γειτονία, αλλά ότι αυτό προϋποθέτει σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα μας», κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «η χώρα πορεύεται χωρίς εθνικό σχέδιο και εθνική γραμμή» και καταλήγοντας με το αίτημα να λάβει χώρα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε και για το εσωτερικό μέτωπο, χαρακτηρίζοντας το «επιτελικό κράτος» ως «ετσιθελικό», καθώς όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «λέει έτσι θέλω, έτσι κάνω γιατί μπορώ». Ενδιαφέρουσα και η αναφορά του, που ίσως προδικάζει τη στάση του κόμματός του, για την ψήφο των αποδήμων. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο προβληματικό, τονίζοντας πως «δεν ανταποκρίνεται ούτε στο δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι ούτε στην ανάγκη για διαυγή εκπροσώπηση της ομογένειας». Οπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσέλθει με προτάσεις στη συζήτηση του νομοσχεδίου. Τέλος, ο κ. Τσίπρας έκανε εκ νέου λόγο για τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Διαματάρη, λέγοντας πως «τι αξιοπιστία μπορεί να έχει ένας υφυπουργός που λέει ψέματα για τους τίτλους σπουδών του;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή