Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους για το προσφυγικό

Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους για το προσφυγικό

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις υπάρχουσες δομές υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στα νησιά επαναβεβαίωσε με ανακοίνωσή του χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ωστόσο, όπως τόνισε, έως ότου ετοιμαστούν οι νέες δομές που έχουν εξαγγελθεί, «ανοικτές και κλειστές δομές θα λειτουργούν παράλληλα όπως γινόταν και όλα αυτά τα χρόνια και επί ΣΥΡΙΖΑ και ας το αρνιόταν».

«Η Μόρια και το Βαθύ θα κλείσουν, κ. Τσίπρα», απάντησε ο κ. Χρυσοχοΐδης στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος νωρίτερα κατηγόρησε την κυβέρνηση για βέρτιγκο και συνεχή ασυνεννοησία μεταξύ των υπουργών και στη διαχείριση του προσφυγικού. «Πέντε μήνες αλαλούμ και παλινδρομήσεις, πέντε μήνες χωρίς σχεδιασμό», ανέφερε ο πρόεδρος της αντιπολίτευσης μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος χθες. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να εφαρμόσει δύο αντικρουόμενες στρατηγικές και έτσι δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική: «Από τη μια τη στρατηγική που υιοθετεί την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος και από την άλλη την ακροδεξιά ρητορική ότι τους πρόσφυγες τους έφερνε ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος μίλησε για λαθροεισβολείς.

Με το προσφυγικό/μεταναστευτικό να αποτελεί μόνιμο πεδίο αντιπαράθεσης, την κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αυτή τη φορά πυροδότησε η απαντητική επιστολή του κ. Χρυσοχοΐδη στην Ευρωπαία επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, όσον αφορά την κατάσταση στα ΚΥΤ στα νησιά και τις ανησυχίες της επιτρόπου σε σχέση με την πιθανότητα να τεθούν υπό κράτηση αιτούντες άσυλο. Με βάση τα γραφόμενα στη συγκεκριμένη επιστολή, ο τέως πρωθυπουργός κατηγορεί την κυβέρνηση για έλλειψη συντονισμού και σχεδιασμού καθώς από τη μια εξαγγέλλει τη δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά που θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες δομές και από την άλλη στην επιστολή αναφέρεται παράλληλη λειτουργία των δύο τύπων δομών. Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για αδιέξοδο στο προσφυγικό ζήτημα. 

«Η Μόρια θα κλείσει. Το Βαθύ θα κλείσει. Θα κλείσουν όμως όταν θα είναι έτοιμες οι νέες δομές, σύμφωνα με τον ήδη ανακοινωθέντα κυβερνητικό σχεδιασμό», τονίζει ο κ. Χρυσοχοΐδης, διευκρινίζοντας ότι «αυτή ακριβώς η προσωρινή παράλληλη λειτουργία επεξηγείται και στην επιστολή προς την επίτροπο».

Στο μεταξύ, η δημοσιοποίηση της επιστολής έχει προκαλέσει αναστάτωση και στα νησιά, καθώς οι τοπικές αρχές έχουν εκφράσει με κάθε τρόπο την αντίθεσή τους στα κυβερνητικά σχέδια για τη δημιουργία νέων δομών. Χθες ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γεώργιος Στάντζος, συνοδευόμενος και από άλλους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προσέφυγε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σάμου ζητώντας άμεση παρέμβαση για τις συνθήκες που επικρατούν στο ΚΥΤ στο Βαθύ και την επιβάρυνση των πολιτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή