Ο ΔΗΚΤΗΣ (05/12/19)

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επανεμφάνιση του ομίλου Fosun

Διευρύνεται ο κύκλος των ενδιαφερομένων για τη διεκδίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες την επανεμφάνισή του στον διαγωνισμό έχει κάνει ο κινεζικός όμιλος Fosun. Αν και από την πλευρά του πωλητή, δηλαδή της Εθνικής Τράπεζας, τηρείται άκρα μυστικότητα για τον ακριβή αριθμό των υποψηφίων που υπέβαλαν την προηγούμενη Πέμπτη μη δεσμευτικές προσφορές, σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ αυτών φέρεται να είναι και η Fosun, ανατρέποντας τις αρχικές εκτιμήσεις περί μη συμμετοχής της. Στα ονόματα που φέρεται να έχουν υποβάλει μη δεσμευτική προσφορά είναι επίσης τα επενδυτικά κεφάλαια CVC Capital Partners, I3CP, Lone Star και Centerbridge ανεβάζοντας τον αριθμό των επενδυτών που υπέβαλαν προσφορά σε τουλάχιστον πέντε. Σε κάθε περίπτωση, το ποιοι από αυτούς τους υποψήφιους επενδυτές τελικά θα προκριθούν θα αποφασιστεί τις προσεχείς ημέρες στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων και ανάδειξης αυτών που θα περάσουν στην επόμενη φάση των data rooms.

Οι λόγοι της αλλαγής χρήσης κεφαλαίων από τη «Νίκας»

Στο γεγονός ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν λιγότερες από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί οφείλεται το ότι απουσιάζει η κατηγορία αυτή στον αναθεωρημένο πίνακα χρήσης των αντληθέντων από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της «Νίκας» το 2017. Επίσης, η μη εμφάνιση των επενδύσεων στον αναθεωρημένο πίνακα και η αναφορά ότι ένα σημαντικό ποσό 4,16 εκατ. ευρώ θα διατεθεί ως κεφάλαιο κίνησης οφείλεται στο ότι οι επενδύσεις έγιναν νωρίτερα, με κεφάλαια που είχαν δώσει οι επενδυτές όταν απέκτησαν τον έλεγχο της αλλαντοβιομηχανίας.

Η Deutsche Telekom διευκολύνει τον ΟΤΕ

«Παγώνει» τις προμήθειες εξοπλισμού κινητών δικτύων 5ης γενιάς της Huawei η Deutsche Telekom. Σύμφωνα με το Reuters, η γερμανική εταιρεία βάζει προσωρινά «πάγο» στα σχέδιά της μέχρι να ξεκαθαρίσει το σκηνικό στον σινοαμερικανικό πόλεμο. H μητρική εταιρεία του ΟΤΕ έχει βασιστεί εν μέρει στη Huawei για την ανάπτυξη δικτύων 5G στη Γερμανία. H κίνηση αυτή μάλλον διευκολύνει τον ΟΤΕ (βρίσκεται σε διαδικασία προμήθειας υλικού κινητής τηλεφωνίας 4G και 5G), που βασίζεται κατά κανόνα σε εξοπλισμό Ericsson και Nokia. Και φαίνεται ότι έτσι θα συνεχίσει.

Ομόλογο με αρχικό επιτόκιο κοντά στο 7%

Σήμερα κλείνει το βιβλίο προσφορών για το 5ετές ομόλογο της «Ελλάκτωρ», μετά και την ολοκλήρωση του roadshow που είχε τελευταίο σταθμό τη Ζυρίχη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική τιμολόγηση όσον αφορά το επιτόκιο αναμένεται να διαμορφωθεί σε αρκετά υψηλά επίπεδα και κοντά στο 7%. Η διοίκηση, πάντως, έχει ξεκαθαρίσει πως το επιτόκιο δεν μπορεί να πέσει κάτω από το 4%, καθώς είναι ένα ομόλογο high yield (υψηλής απόδοσης). Ωστόσο, το 6,5% με 7% απέχει αρκετά από αυτό… Υπενθυμίζεται πως η έκδοση γίνεται μέσω της Ellaktor Value PLC, με τον όμιλο να στοχεύει στην άντληση 600 εκατ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει μέρος των δανείων του.

Περιθώριο για έκπληξη με το κοινωνικό μέρισμα

Νέα ερωτήματα προκάλεσε χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα (φωτ.) για το κοινωνικό μέρισμα, καθώς τροφοδοτούσε, για άλλη μια φορά, προσδοκίες για… κάτι καλύτερο από αυτό που γράφουν οι εφημερίδες.

Είπε συγκεκριμένα μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι, όσο περνούν οι μέρες, τα περιθώρια για μεγαλύτερο κοινωνικό επίδομα μπορεί να βελτιωθούν. Ευχήθηκε, μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο να έχει περιθώριο για μια καλύτερη εισήγηση.

Θυμίζουμε ότι τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο υφυπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης έχουν κατ’ επανάληψη επιχειρήσει να προσγειώσουν τις υπερβολικές προσδοκίες, μιλώντας για την ανάγκη να υπάρξει κι ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας.

Οι πληροφορίες έλεγαν ότι στην ίδια γραμμή επέμενε το υπουργείο Οικονομικών και χθες, αφού, σύμφωνα με πηγές του, τίποτα δεν άλλαξε. Κοντός ψαλμός, ωστόσο, αφού σήμερα ή αύριο πιθανότατα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή