ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μπουγάτσα κλασική με φύλλο

ΑΝΝΑ ΝΑΘΑΝΑΗΛΙΔΟΥ

Φωτογραφία: ΠΕΤΡΟΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Μπουγάτσα, Κρέμα, Συνταγές, Γλυκά, Ζάχαρη και Αλεύρι

Προετοιμασία: 35΄, Ψήσιμο: περίπου 40΄ - 45΄

Υλικά (για 10-12 μερίδες)
  • 1/2 κιλό φύλλο κρούστας για γλυκά
  • 1 κούπα βούτυρο, λιωμένο + επιπλέον, για το ταψί
  • ζάχαρη άχνη και κανέλα, για πασπάλισμα

Κρέμα

  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 2/3 κούπας σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 1 κάψουλα βανίλιας (βανιλίνη)
  • 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού ακέρωτου

Ρίχνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά μέχρι να ζεσταθεί, αλλά όχι να βράσει.

Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο και το σιμιγδάλι και τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά, καβουρδίζοντάς το πολύ ελαφρά για 1-2 λεπτά.

Προσθέτουμε το ζεστό γάλα μέσα στο καβουρδισμένο σιμιγδάλι και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί, στη συνέχεια ρίχνουμε και τη ζάχαρη.

Συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να πήξει η κρέμα. Μόλις πήξει, την κατεβάζουμε από τη φωτιά, τη σκεπάζουμε με μια μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει.

Ρίχνουμε σε ένα μπολ τα αυγά με τη βανίλια και το ξύσμα και τα χτυπάμε ελαφρώς με έναν αυγοδάρτη. Αδειάζουμε το μείγμα των κρόκων μέσα στην κρέμα ανακατεύοντας καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C και βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί.  Απλώνουμε τα μισά φύλλα του πακέτου μέσα στο ταψί βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα και αδειάζουμε μέσα την κρέμα, απλώνοντάς την καλά με τη ράχη ενός κουταλιού ή με μια σπάτουλα.

Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα πάλι ένα-ένα. Κόβουμε με ένα μαχαίρι όσο φύλλο περισσεύει από τα τοιχώματα του ταψιού και στη συνέχεια κόβουμε προσεκτικά την μπουγάτσα σε μερίδες και ραντίζουμε την επιφάνειά της με νερό.

Την ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.  Βγάζουμε την μπουγάτσα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.

Τη σερβίρουμε πασπαλίζοντας κάθε κομμάτι με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Μυστικά

  • Αν το πακέτο έχει μονό αριθμό φύλλων, βάζουμε τα περισσότερα κάτω (δηλαδή 6 κάτω και 5 πάνω).
  • Για να γίνει πιο μυρωδάτη η μπουγάτσα, χρησιμοποιούμε βούτυρο γάλακτος (σε βάζο ή χύμα).


Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ