ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κοτόπουλο φρικασέ με σελινόριζα και μανιτάρια

ΝΕΝΑ ΙΣΜΥΡΝΟΓΛΟΥ

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Φρικασέ, Πουλερικά, Σελινόριζα, Μανιτάρια, Συνταγές, Αυγολέμονο, Κυρίως Πιάτο

Προετοιμασία: 30΄, Μαγείρεμα: περίπου 45΄

Υλικά (για 4 άτομα)
  • 1 μέτριο κοτόπουλο (περίπου 1.000 - 1.200 γρ.), κομμένο σε 10 κομμάτια, χωρίς το δέρμα
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ
  • 700 γρ. σελινόριζα, καθαρισμένη, κομμένη σε κυδωνάτες φέτες
  • 400 γρ. μανιτάρια λευκά, καλά σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα και κομμένα στη μέση (αν πάρουμε μικρά, τα αφήνουμε ολόκληρα)
  • 1 κουτ. γλυκού ξερός κόλιανδρος, σε σκόνη
  • 1 κουτ. σούπας ξερός δυόσμος, τριμμένος
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμάς (σε μορφή σκόνης σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε όλα τα μπαχαράδικα)
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το αυγολέμονο

  • 2 αυγά, χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους
  • χυμός από 1½ λεμόνι (ή όσο λεμόνι μάς αρέσει)


Διαδικασία

Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κοτόπουλο για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.

Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε σε ένα σκεύος. Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι ρίχνουμε τα μανιτάρια, τη σελινόριζα και τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και να ροδίσουν.

Ρίχνουμε το κοτόπουλο, τη δάφνη, αλατοπίπερο, τον κόλιανδρο, το δυόσμο και τον κουρκουμά, και νερό τόσο ώστε να καλύψει το κοτόπουλο και τη σελινόριζα κατά τα 2/3.

Μόλις το υγρό αρχίσει να κοχλάζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 30 - 35 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ελέγχουμε και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.

Θέλουμε το φαγητό να είναι αρκετά ζουμερό, αλλά όχι και σούπα. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να γίνουν μια σχετικά σφιχτή μαρέγκα.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τους κρόκους με το λεμονοχυμό. Αδειάζουμε τη μαρέγκα στους χτυπημένους κρόκους και ανακατεύουμε απαλά, να ενσωματωθεί.

Με μια κουτάλα της σούπας παίρνουμε σταδιακά το περισσότερο από το ζουμί της κατσαρόλας και το αδειάζουμε σταδιακά στο αυγολέμονο, ανακατεύοντας διαρκώς.

Αδειάζουμε στην κατσαρόλα και σείουμε απαλά, ώστε να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά και να σχηματιστεί μια κρεμώδης σάλτσα.

Τι πίνουμε
Μια ώριμη Σαντορίνη.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ