Χωρίς αναγραφή θρησκεύματος από την επόμενη χρονιά τα σχολικά απολυτήρια

Χωρίς αναγραφή θρησκεύματος από την επόμενη χρονιά τα σχολικά απολυτήρια

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την επόμενη σχολική χρονιά τα απολυτήρια Γυμνασίου και Λυκείου και κάθε είδους αποδεικτικά και πιστοποιητικά σπουδών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα εκδίδονται χωρίς την αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας.

Αυτό αναφέρει διάταξη του υπουργείου Παιδείας με στόχο την εναρμόνιση του ισχύοντος καθεστώτος με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, ακολουθώντας την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, έκρινε ότι η υποχρεωτική ή προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στα έγγραφα αυτά συνιστά παραβίαση του άρθρου 13 του Συντάγματος, του άρθρου 9 της ΕΣΔΑ, καθώς και διατάξεων της νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων. Είχε προηγηθεί σχετική με τη νομοθετική ρύθμιση υπουργική απόφαση της υπουργού Νίκης Κεραμέως. Η διάταξη περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο (είναι το άρθρο 41) για την ίδρυση της νέας Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης που ετέθη σε δημόσια διαβούλευση έως τις 18 Δεκεμβρίου στο http://www.opengov.gr/ypepth/?p=4969.

Στο νομοσχέδιο, τη φιλοσοφία και τις βασικές διατάξεις του οποίου παρουσίασε η «Κ» στο φύλλο της Τετάρτης 4/12/2019, προβλέπεται επίσης ότι θεσμοθετείται Κρατικό Πιστοποιητικό Πληροφορικής (ΚΠΠ). Το ΚΠΠ πιστοποιεί τη γνώση χειρισμού Η/Υ στα αντικείμενα: α) επεξεργασίας κειμένου β) υπολογιστικών φύλλων και γ) υπηρεσιών διαδικτύου. Το ΚΠΠ δύναται να πιστοποιεί τη γνώση χειρισμού Η/Υ και σε άλλα ψηφιακά αντικείμενα. Στις εξετάσεις για την απόκτηση του ΚΠΠ μπορεί να μετέχουν Έλληνες πολίτες ή ομογενείς, πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή αλλοδαποί που έχουν νομίμως τη συνήθη διαμονή τους στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή