Αντίστροφη μέτρηση για Τραμπ

Αντίστροφη μέτρηση για Τραμπ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Με θλίψη, αλλά και με σιγουριά και σεμνότητα, με αφοσίωση στους ιδρυτές του έθνους και με μια καρδιά γεμάτη αγάπη για την Αμερική, σήμερα ζητώ από τους προέδρους (των αρμόδιων επιτροπών) να συντάξουν τα άρθρα της παραπομπής». Με αυτά τα λόγια, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ανακοίνωσε χθες από το γραφείο της, στο Καπιτώλιο, την απόφασή της να κηρύξει την αντίστροφη μέτρηση για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη από τη Γερουσία, με το ερώτημα της καθαίρεσης.

Είχαν προηγηθεί δύο μήνες ακροάσεων μαρτύρων στην Επιτροπή Πληροφοριών και η προχθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Δικαιοσύνης, όπου τέσσερις διακεκριμένοι συνταγματολόγοι κατέθεσαν τη γνώμη τους για το κατά πόσον υπάρχει νομική βάση για την παραπομπή του Τραμπ. Το συμπέρασμα της Πελόσι ήταν ότι «οι πράξεις του προέδρου παραβίασαν σοβαρά το Σύνταγμα. Προσπαθεί να επέμβει, για μία ακόμη φορά, στην εκλογική διαδικασία προς όφελός του. Ο πρόεδρος έκανε κατάχρηση εξουσίας, υποβαθμίζοντας την εθνική μας ασφάλεια».

Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τον Τραμπ ότι εκβίασε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ανοίξει δικαστική έρευνα εναντίον του πολιτικού του αντιπάλου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διεκδικεί το προεδρικό χρίσμα ενόψει των εκλογών του 2020. Μετά τη χθεσινή τοποθέτηση της Πελόσι, η Επιτροπή Δικαιοσύνης καλείται να συντάξει το επίσημο κατηγορητήριο εναντίον του προέδρου, το οποίο θα τεθεί προς ψήφιση στην ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς, Βουλή των Αντιπροσώπων, πιθανότατα πριν από το τέλος του χρόνου. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος θα δικαστεί από τη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικανοί πλειοψηφούν, γεγονός που καθιστά την καθαίρεσή του ελάχιστα πιθανή.

Αντιδρώντας στις δηλώσεις Πελόσι, ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τους Δημοκρατικούς, «αν είναι να με παραπέμψουν, να το κάνουν το συντομότερο δυνατόν», ανυπομονώντας για μια «δίκαιη δίκη από τη Γερουσία», όπως έγραψε. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι «έχουν τρελαθεί» και ότι η απόφασή τους δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο για παραπομπή και επόμενων προέδρων για ασήμαντες αφορμές, κάτι που κατά τη γνώμη του αντιβαίνει το πνεύμα του συντάγματος. «Εντελώς λάθος» χαρακτήρισε το πόρισμα των Δημοκρατικών και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Η προχθεσινή κατάθεση μιας εκ των συνταγματολόγων, της Πάμελα Κάρλαν, στην Επιτροπή Δικαιοσύνης προκάλεσε έκρηξη οργής της Μελάνια Τραμπ. Η εν λόγω μάρτυρας, που είχε προσκληθεί από τους Δημοκρατικούς, ειρωνεύθηκε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι «μπορεί να ονόμασε τον γιο του Μπάρον, αλλά αυτό δεν κάνει τον ίδιο βαρώνο». Απαντώντας μέσω Twitter, η πρώτη κυρία έγραψε ότι η Κάρλαν «πρέπει να ντρέπεται για τις πολύ οργισμένες και καταφανώς προκατειλημμένες διατριβές της και για το γεγονός ότι ενέπλεξε σε αυτές ένα παιδί». Χθες, η Κάρλαν ζήτησε συγγνώμη από τη Μελάνια Τραμπ, αναγνωρίζοντας το σφάλμα της.

Στο μεταξύ, ο προσωπικός δικηγόρος του προέδρου Ρούντι Τζουλιάνι, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο του ουκρανικού σκανδάλου, επισκέπτεται το Κίεβο, όπου είχε συνάντηση με  τον ανεξάρτητο βουλευτή Αντρέι Ντέρκατς. Οπως ανακοίνωσε ο τελευταίος, συζήτησε με τον Τζουλιάνι τρόπους για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Στο παρελθόν, ο Ντέρκατς είχε δώσει πληροφορίες για τον Τζο Μπάιντεν και τον γιο του Χάντερ, τις οποίες χρησιμοποίησε ο Τζουλιάνι για να ενισχύσει τις κατηγορίες του εναντίον τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή