Εμπορική συμφωνία με άρση δασμών ζητεί η Κίνα

Εμπορική συμφωνία με άρση δασμών ζητεί η Κίνα

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πεκίνο και Ουάσιγκτον εξακολουθούν να δηλώνουν πως οδεύουν προς συμφωνία, αλλά εμμένουν στις θέσεις τους. Παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις τους δεν φαίνεται να σημειώνεται πρόοδος στις μεταξύ τους συνομιλίες. Αυτό προκύπτει από την επιμονή της Κίνας στο αίτημά της να αρθούν οι δασμοί αν συνάψει προκαταρκτική εμπορική συμφωνία με την Ουάσιγκτον. Τη θέση του Πεκίνου εξέφρασε χθες μιλώντας στο Reuters ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, Γκάο Φενγκ, και πρόσθεσε για μια ακόμη φορά πως οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαρκή επαφή.

Δεν είναι μόνον η Κίνα που εμμένει στο δικό της αίτημα. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει τονίσει ότι δεν θα είναι καλή για τα αμερικανικά συμφέροντα μια συμφωνία που θα προβλέπει άρση των δασμών, χωρίς όμως να διευθετεί καίρια θέματα. Μεταξύ άλλων αυτά περιλαμβάνουν το ζήτημα του σεβασμού των πνευματικών δικαιωμάτων και της υποχρεωτικής μεταβίβασης τεχνογνωσίας στις κινεζικές επιχειρήσεις από όσες αμερικανικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Κίνα. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει απειλήσει το Πεκίνο με νέους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 156 δισ. δολαρίων, οι οποίοι θα επιβληθούν στις 15 Δεκεμβρίου αν δεν επιτευχθεί συμφωνία. Γι’ αυτό και αναμενόταν πως η προκαταρκτική συμφωνία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ, όμως, και ενώ οι διμερείς επαφές είναι σε εξέλιξη, το κλίμα στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις επιβαρύνεται συχνά από εντάσεις σε θέματα που δεν σχετίζονται με το εμπόριο: τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ αλλά και τη σκληρή στάση που τηρεί το Πεκίνο απέναντι στη μουσουλμανική μειονότητα της Κίνας. Ο λόγος είναι πως η Ουάσιγκτον έχει ταχθεί με το μέρος των διαδηλωτών και έχει καταδικάσει την παραβίαση των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας. Σύμφωνα πάντως με πηγή προσκείμενη στο Πεκίνο, που μίλησε χθες στο Reuters σε καθεστώς ανωνυμίας, «δεν υπάρχει λόγος πανικού».

Η εν λόγω πηγή επιμένει πως «οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών ολοκληρώνουν τη δουλειά» γύρω από τη συμφωνία στην οποία έχουν αναφερθεί οι δύο ηγέτες. Είχε προηγηθεί, άλλωστε, την Τετάρτη δήλωση του Αμερικανού προέδρου πως οι συνομιλίες με την Κίνα «οδεύουν πολύ καλά». Η ίδια πηγή πρόσθεσε στο Reuters πως εκτιμά ότι το Πεκίνο δεν θα προχωρήσει σε μέτρα αντεκδίκησης. Το Πεκίνο έχει, πάντως, προειδοποιήσει πως θα δημοσιοποιήσει κατάλογο των αμερικανικών εταιρειών τις οποίες θεωρεί αναξιόπιστες και επικίνδυνες για τα κινεζικά συμφέροντα. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου απέφυγε να τοποθετηθεί όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή