Τραβάει το σχοινί ο Ταγίπ Ερντογάν

Τραβάει το σχοινί ο Ταγίπ Ερντογάν

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανυποχώρητη στάση της Αγκυρας στο ζήτημα της συμφωνίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης για καθορισμό θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο υπογράμμισε χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο προτού αναχωρήσει από το Λονδίνο όπου βρέθηκε για την επετειακή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. «Η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα της συμφωνίας της με τη Λιβύη για τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο κ. Ερντογάν και επισήμανε πως «η Τουρκία δεν είναι κράτος νομαδικής φυλής, έχουμε μια παράδοση που φτάνει από τους Οθωμανούς». Ο πρόεδρος της Τουρκίας υπογράμμισε ότι το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του διαθέτει μνήμη και γνωρίζει πολύ καλά τις πηγές του διεθνούς δικαίου. «Επομένως», πρόσθεσε, «εμείς δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Αυτά που έγιναν οπωσδήποτε είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Στην Αθήνα υπάρχει ένα κρίσιμο ερώτημα σχετικά με το αν η Αγκυρα θα προχωρήσει άμεσα στο επόμενο βήμα, δηλαδή στην κατάθεση του –άρτι κυρωμένου συμφώνου από την τουρκική Εθνοσυνέλευση– στον ΟΗΕ ή θα αναμένει και για τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών στη Λιβύη, όπου τα πράγματα είναι ελαφρώς πιο περίπλοκα. Εν ολίγοις ο εδρεύων στην Τρίπολη πρωθυπουργός της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας Φαγέζ αλ Σαράζ δεν ελέγχει τη Βουλή που αφενός εδρεύει στην ελεγχόμενη από τον αντίπαλό του, Χαλίφα Χαφτάρ, Βεγγάζη, αφετέρου αποτελεί ένα σώμα με ασαφείς δικαιοδοσίες. Επ’ αυτού, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή φτάνει η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης να πατήσει στα πόδια της, και αφού σταθεροποιηθεί, θα πραγματοποιηθεί και αυτό το βήμα».

Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στην προχθεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι του μετέφερε πως η Ελλάδα υποθάλπει Κούρδους τρομοκράτες και γκιουλενιστές. Μάλιστα, όπως είπε, συνέδεσε την επιστροφή τρομοκρατών με πιο θετική στάση της Αγκυρας στο μεταναστευτικό. Αναφερόμενος στην συμφωνία Αγκυρας – Τρίπολης επισήμανε ότι «ασφαλώς η απέναντι πλευρά είναι αντίθετη», ενώ πρόσθεσε πως «είναι ενοχλημένη κυρίως η Ελλάδα αλλά και η Αίγυπτος, η ελληνοκυπριακή διοίκηση στη Νότια Κύπρο (σ.σ.: Κυπριακή Δημοκρατία) και το Ισραήλ, ενθαρρύνουν και την Ε.Ε.».

Το τουρκολιβυκό σύμφωνο εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις από την ανατολική Λιβύη και τον αρχηγό του εθνικού λιβυκού στρατού Χαλίφα Χαφτάρ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα από τον αραβόφωνο Τύπο, ο κ. Χαφτάρ προτίθεται να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ματαιώσει τα σχέδια της Αγκυρας στη Λιβύη τα οποία έχουν στόχο την «αποκατάσταση της καταστρεπτικής επιρροής της Τουρκίας στην περιοχή». Επιπλέον, περιέγραψε τη συμφωνία Αγκυρας – Τρίπολης «επιθετική πράξη που απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και τη θαλάσσια ναυσιπλοΐα». Ο κ. Χαφτάρ χαρακτήρισε, ακόμη, την Τουρκία «απειλή για τα συμφέροντα του λαού της Λιβύης».

Ενημέρωση Αναστασιάδη

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τηλεφωνικά τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για τη χθεσινή συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν, αλλά και για τα αποτελέσματα της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή