Προσφυγικό: Aφίξεις, κυκλώματα, κινητοποιήσεις

Προσφυγικό: Aφίξεις, κυκλώματα, κινητοποιήσεις

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Λερναία ύδρα» αποδεικνύεται το μεταναστευτικό/προσφυγικό στα νησιά, με τις ροές να συνεχίζονται παρά την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών. Περίπου 1.050 άτομα έφτασαν από τα παράλια της Τουρκίας στα ελληνικά νησιά τις τελευταίες τέσσερις μέρες και οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν με κινητοποιήσεις, ζητώντας την άμεση αποσυμφόρηση των υφιστάμενων δομών.  

Την ίδια στιγμή, εγκληματικό δίκτυο το οποίο εφοδίαζε αλλοδαπούς στη Μυτιλήνη με βεβαιώσεις «μετατραυματικού στρες» εντόπισε η αστυνομία, στο οποίο εμπλέκονταν πέντε άτομα, ένας αλλοδαπός και τέσσερις ημεδαποί, μεταξύ των οποίων δύο δικηγόροι και μία ψυχολόγος. Εως τώρα έχουν ταυτοποιηθεί 538 περιπτώσεις ατόμων που έλαβαν σχετικές βεβαιώσεις, εξασφαλίζοντας έτσι την εξαίρεσή τους από την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης –  Τουρκίας, την άρση του γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά και κατά συνέπεια τη μεταφορά τους στην ενδοχώρα. Για κάθε βεβαίωση την οποία υπέγραφε καταχρηστικά, καθώς τυπικά δεν είχε το δικαίωμα, η ψυχολόγος, οι εμπλεκόμενοι λάμβαναν από 550 έως 950 ευρώ. Οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να διαπιστωθεί όλο το εύρος της δραστηριότητας του εγκληματικού δικτύου. Την υπόθεση χειρίστηκε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Μυτιλήνης, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή, δύο φορητοί σκληροί δίσκοι αποθήκευσης δεδομένων, τέσσερις φορητές συσκευές αποθήκευσης δεδομένων (usb), το χρηματικό ποσό των 4.615 ευρώ και πλήθος εγγράφων και ιδιόχειρων σημειώσεων.

Εν τω μεταξύ, κινητοποιήσεις έχουν προγραμματίσει την επόμενη εβδομάδα οι δήμαρχοι των νησιών Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος) υπό τον συντονισμό του περιφερειάρχη Κωνσταντίνου Μουτζούρη, αντιδρώντας στη δημιουργία νέων δομών για πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά. Χθες τα ξημερώματα ο δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλλιας, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία αιρετών και εκπροσώπων των κατοίκων του νησιού εμπόδισε την αποβίβαση προσφύγων και μεταναστών που μεταφέρονταν από άλλα νησιά στη Λέρο, με αποτέλεσμα το πλοίο να αλλάξει πορεία προς το λιμάνι του Πειραιά. Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Λέρου δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν πρόσφυγες και μετανάστες από άλλα νησιά, ενώ παράλληλα ζητούν την άμεση αποσυμφόρηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) του νησιού. Και στο ΚΥΤ της Λέρου παραμένουν περισσότερα άτομα από τη χωρητικότητα της δομής, 2.280 ενώ χωράει 860, ωστόσο η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη από άλλα ΚΥΤ, όπως της Μόριας, όπου χθες οι διαμένοντες ξεπέρασαν τους 17.000 με χωρητικότητα 2.840 άτομα.

Την επόμενη Τετάρτη (11/12) σε Λέσβο, Σάμο και Χίο δεν θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου καθώς και οι υπηρεσίες των δήμων, ενώ στις κινητοποιήσεις αναμένεται να συμμετέχουν και οι επαγγελματικοί φορείς των νησιών και οι επιχειρήσεις. Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου έχει αναλάβει τον συντονισμό των κινητοποιήσεων με εξουσιοδότηση του περιφερειακού συμβουλίου παρά το γεγονός ότι αρχικά, μετά τη σύσκεψη των περιφερειαρχών με τον πρωθυπουργό στις αρχές Νοεμβρίου, είχε φανεί θετικός στη δημιουργία κλειστών δομών στα νησιά. «Εκτοτε οι συνθήκες έχουν μεταβληθεί», τονίζει ο περιφερειάρχης στην «Κ». «Στην επιστολή του ο κ. Χρυσοχοΐδης προς την επίτροπο αναφέρει παράλληλη λειτουργία των υπαρχουσών δομών με αυτές που πρόκειται να δημιουργηθούν, κάτι στο οποίο αντιδρούν οι κάτοικοι. Το κυριότερο όμως είναι ότι οι ροές συνεχίζονται, οπότε είναι πλέον βέβαιο ότι η νέα δομή εκ των πραγμάτων δεν θα επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού που βρίσκεται στα νησιά». Ο κ. Μουτζούρης τονίζει ότι οι νησιώτες ζητούν άμεση αποσυμφόρηση και αντ’ αυτού βλέπουν να αυξάνονται όσοι παραμένουν στα ΚΥΤ. «Αυτό δημιουργεί μεγάλη δυσπιστία», εξηγεί.

Μια 27χρονη γυναίκα από το Αφγανιστάν έχασε τη ζωή της χθες στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη όπου φιλοξενούνται οικογένειες και παιδιά. Τον καταυλισμό διαχειρίζεται ο δήμος και ΜΚΟ και οι συνθήκες του οποίου κατά γενική ομολογία είναι ικανοποιητικές. Η γυναίκα έχασε τη ζωή της από φωτιά που ξέσπασε στο κοντέινερ όπου διέμενε, ενώ ο σύζυγός της κατάφερε να απεγκλωβίσει από τις φλόγες τα τρία τους παιδιά πριν χάσει τις αισθήσεις του από τις αναθυμιάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή