Προσοχή στις παραβάσεις του ΚΟΚ στην Ευρώπη – Σε οποιαδήποτε χώρα θα εκτελούνται τα πρόστιμα

Προσοχή στις παραβάσεις του ΚΟΚ στην Ευρώπη – Σε οποιαδήποτε χώρα θα εκτελούνται τα πρόστιμα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταξιδεύεις με το αυτοκίνητό σου σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο αποφασίζεις να σταθμεύσεις σε θέση επί του δρόμου όπου όμως απαγορεύεται, στην ξένη προς εσένα πόλη. Η τοπική τροχαία σού «κόβει» κλήση και σου καταλογίζει το αναλογούν πρόστιμο. Αν η πρώτη σου σκέψη είναι: «Σιγά μη με βρουν όταν γυρίσω πίσω» και αποφασίσεις να πετάξεις την κλήση, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείς. Και αυτό, γιατί πλέον φαίνεται ότι δίνεται οριστική λύση στις κλήσεις που «κόβονται» σε οδηγούς άλλων χωρών και χάνονταν μέχρι πρότινος σε κάποια «μαύρη τρύπα» της ευρωπαϊκής ηπείρου. Η έως τώρα πρακτική ήθελε την πλειονότητα των οδηγών στους οποίους καταλογίζονταν πρόστιμα για παραβίαση του ΚΟΚ άλλης ευρωπαϊκής χώρας να επιστρέφουν πίσω στις πατρίδες τους ξεχνώντας το πρόστιμο.

Χθεσινή απόφαση όμως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου βάζει τέλος στους ξεχασιάρηδες παραβάτες, καθώς θα μπορούν να εκτελούνται σε οποιαδήποτε χώρα-μέλος της Ε.Ε. οι διοικητικές ποινές (πρόστιμα). Αφορμή για την απόφαση υπήρξε υπόθεση πολωνικού Ι.Χ. που υπέπεσε σε παράβαση στην Ολλανδία. Ο κάτοχος του αυτοκινήτου που ζούσε στην Πολωνία δεν προσέβαλε την απόφαση καθώς όπως ισχυρίστηκε δεν είχε πλέον στην κατοχή του το όχημα κατά την ημερομηνία της παράβασης. Ο ίδιος δήλωσε στο πολωνικό δικαστήριο ότι είχε πωλήσει το επίμαχο όχημα και είχε ενημερώσει σχετικά τον ασφαλιστή του. Εντούτοις, παραδέχθηκε ότι δεν ενημέρωσε σχετικά την Αρχή που ήταν υπεύθυνη για την ταξινόμηση του οχήματος.

Αποτέλεσμα ήταν το πολωνικό δικαστήριο να απευθυνθεί στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό με το ερώτημα αν μπορεί να προχωρήσει στην παραπάνω ένσταση μέσω του πολωνικού δικαστηρίου. Ταυτόχρονα η διαφορά μεταξύ της νομοθεσίας στην Ολλανδία και στην Πολωνία σχετικά με το ποιον βαρύνει η ευθύνη της παράβασης προκάλεσε πρόσθετα προβλήματα. Στην Ολλανδία το πρόστιμο καταλογίζεται στον πολίτη στον οποίο είναι καταχωρισμένο το όχημα, ενώ στην Πολωνία η ευθύνη είναι προσωποπαγής (βαρύνει τον οδηγό στην προκειμένη).   

Με την απόφαση που εκδόθηκε χθες, το Δικαστήριο επισημαίνει, κατ’ αρχάς, ότι η απόφαση-πλαίσιο αποβλέπει στο να θέσει σε λειτουργία έναν αποτελεσματικό μηχανισμό διασυνοριακής αναγνώρισης και εκτέλεσης των αποφάσεων που επιβάλλουν πρόστιμα κατόπιν διαπράξεως ορισμένων παραβάσεων. Ως εκ τούτου, οι λόγοι άρνησης της αναγνώρισης και εκτέλεσης πρέπει να ερμηνεύονται στενά.

Το Δικαστήριο διευκρινίζει επιπλέον ότι το γεγονός ότι το πρόστιμο έχει διοικητικό χαρακτήρα ουδόλως επηρεάζει τις υποχρεώσεις που υπέχουν οι αρμόδιες αρχές του κράτους-μέλους εκτέλεσης, εφόσον ο ενδιαφερόμενος είχε τη δυνατότητα να προσβάλει το πρόστιμο ενώπιον δικαστηρίου που έχει δικαιοδοσία ειδικά σε ποινικές υποθέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή