Ανακαλύφθηκε χάπι μηνιαίας αντισύλληψης

Ανακαλύφθηκε χάπι μηνιαίας αντισύλληψης

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα αντισυλληπτικό χάπι που χρειάζεται να ληφθεί μόνο άπαξ τον μήνα ανέπτυξαν Αμερικανοί επιστήμονες. Το μηνιαίο χάπι αποτελείται από μια κάψουλα ζελατίνης που διαλύεται στο στομάχι απελευθερώνοντας ένα πολυμερές με ακτινωτή δομή, το οποίο παραμένει εκεί για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, εκλύοντας συνθετικές ορμόνες που αποτρέπουν τη γονιμοποίηση. Ανάλογα συστήματα χορήγησης φαρμακευτικών σκευασμάτων κατά της ελονοσίας και του AIDS έχουν χορηγηθεί σε πειραματόζωα. Πρόκειται, ωστόσο, για την πρώτη φορά που ένα τέτοιο σύστημα χρησιμοποιείται για τη χορήγηση αντισυλληπτικών και για τόσο μεγάλο διάστημα.

Ο καθηγητής Ρόμπερτ Λάνγκερ από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, που συνυπογράφει τη μελέτη, επισημαίνει ότι η ίδια μέθοδος μπορεί να βρει ευρύ φάσμα εφαρμογών. Οι Αμερικανοί επιστήμονες, στη δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση Science Translational Medicine, αναφέρονται λεπτομερώς στον σχεδιασμό του συστήματος κάψουλας και πολυμερούς. Χρειάστηκε, μάλιστα, να επεκτείνουν το δεύτερο προκειμένου να αυξήσουν την επιφάνειά του, ενώ διαρκώς ήλεγχαν την απελευθέρωση της ορμόνης αλλά και την αντοχή του συστήματος χορήγησης στα γαστρικά υγρά. Στη συνέχεια χορήγησαν το μηνιαίο χάπι σε έξι θηλυκούς χοίρους, μετρώντας διαρκώς τα επίπεδα της ορμόνης, τα οποία συνέκριναν με εκείνα πέντε άλλων θηλυκών χοίρων, στους οποίους είχαν χορηγήσει το ημερήσιο χάπι της ίδιας ορμόνης.

Οπως διαπίστωσαν, οι θηλυκοί χοίροι που είχαν λάβει το μηνιαίο αντισυλληπτικό, 21 ημέρες μετά τη χορήγησή του είχαν στο αίμα τους επίπεδα ορμόνης ανάλογα με αυτά που προκαλούσε το ημερήσιο σκεύασμα. Ακόμα και έπειτα από 29 ημέρες, η ορμόνη ανιχνευόταν στο αίμα τους. Ακτινογραφίες έδειξαν ότι η δομή του πολυμερούς, σε κάποια ζώα, άρχισε να διασπάται κατά τη διάρκεια του μήνα, χωρίς όμως αυτό να προκαλέσει ραγδαία μείωση της ορμόνης. Η ερευνητική ομάδα ανέφερε ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε αναμένεται να βελτιωθεί και να προσαρμοστεί στις γυναικείες ανάγκες από τη Lyndra Therapeutics, που ανήκει στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή