Ιταλική πρόταση για την τραπεζική ένωση

Ιταλική πρόταση για την τραπεζική ένωση

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι δήλωσε χθες πως η Ιταλία θα παρουσιάσει τις δικές της προτάσεις για την ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση, αφότου η χώρα εμπόδισε τη μεταρρύθμιση του ταμείου οικονομικής διάσωσης της Ευρωζώνης εξαιτίας ενδοκυβερνητικής διαμάχης στη Ρώμη.

Το αντισυστημικό Κίνημα των 5 Αστέρων δεν αποδέχεται τη μεταρρύθμιση μέχρι να αποσαφηνιστούν τα σχέδια για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) την αποδέχεται. Την Τετάρτη, ο κ. Μάριο Σεντένο, πρόεδρος του Eurogroup, είχε δηλώσει πως οι αλλαγές στον ESM θα συμφωνηθούν πιθανότατα στις αρχές του 2020 και όχι την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Γκουαλτιέρι, ο οποίος προέρχεται από το PD, δήλωσε χθες πως η Ιταλία επιθυμεί τη διεξαγωγή ευρύτερης συζήτησης για την τραπεζική ένωση της Ευρωζώνης και είναι έτοιμη να μπλοκάρει προτάσεις που δεν την ικανοποιούν, αλλά και να τηρήσει επίσης εποικοδομητική στάση. «Η Ιταλία θα καταθέσει πρόταση για το θέμα της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης και γενικότερα για τη μεταρρύθμιση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης», είπε χθες ο κ. Γκουαλτιέρι από τις Βρυξέλλες. Το σημαντικότερο ερώτημα, συνέχισε, είναι να αποτραπεί η έγκριση της γερμανικής πρότασης για περιορισμό του ύψους των κρατικών ομολόγων που διακρατούν οι τράπεζες. Η αλλαγή αυτή αποτελεί ανάθεμα για τη Ρώμη, διότι την πλειοψηφία των κρατικών ιταλικών ομολόγων κατέχουν οι ιταλικές τράπεζες και τα νοικοκυριά. «Θα είχε αρνητική επίπτωση στην ανταγωνιστικότητα και σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος», επισήμανε χθες ο κ. Γκουαλτιέρι. Πρόσθεσε πως η Ιταλία θα ασκήσει πιέσεις για την υιοθέτηση κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης καταθέσεων (EDIS), κάτι που διστάζει να αποδεχθεί η Γερμανία αν δεν γίνει αποδεκτή και η δική της πρόταση για περιορισμό του ύψους των κρατικών ομολόγων.

Στο μεταξύ, το Κίνημα των 5 Αστέρων πανηγύρισε την καθυστέρηση στην έγκριση της μεταρρύθμισης του ESM, λέγοντας ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ιταλίας και πως θα καθιστούσε πιο πιθανή την αναδιάρθρωση του ιταλικού δημόσιου χρέους. Η υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κινήματος Λάουρα Αγκέα σημείωσε πως το κόμμα δεν θα συμφωνήσει στην αναθεώρηση του ESM μέχρι να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συμφωνηθούν και άλλα θέματα όπως το EDIS, τα όρια στη διακράτηση κρατικών ομολόγων και η δημιουργία ενός είδους ευρωομολόγου. «Θα πρέπει να περάσουν μήνες μέχρι να γίνει κατανοητό κατά πόσον είναι το πακέτο προς το συμφέρον της Ιταλίας». Η στάση αυτή είναι πιθανό να προκαλέσει ανησυχία στους εταίρους της Ιταλίας, διότι οι υπόλοιπες προτάσεις βρίσκονται σε πολύ λιγότερο προχωρημένο στάδιο σε σύγκριση με τη μεταρρύθμιση του ESM, η οποία είχε συμφωνηθεί σε γενικές γραμμές πριν από μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή