Η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στην ιστορία από την Aramco

Η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στην ιστορία από την Aramco

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 32 ριάλ Σαουδικής Αραβίας, ποσό αντίστοιχο των 8,53 δολαρίων, όρισε ο πετρελαϊκός κολοσσός της Aramco την τιμή της μετοχής της, η διαπραγμάτευση της οποίας αναμένεται να αρχίσει στο χρηματιστήριο του Ριάντ μέσα στον Δεκέμβριο. Βάσει αυτής της τιμής, της ανώτατης στο φάσμα που είχε ορίσει η Aramco για την αρχική δημόσια εγγραφή της, θα αντλήσει 25,6 δισ. δολάρια, υπερβαίνοντας εκείνη της κινεζικής Alibaba, που το 2014 άντλησε 25 δισ. δολάρια. Ετσι, η ναυαρχίδα του πετρελαϊκού κλάδου της Σαουδικής Αραβίας θα έχει χρηματιστηριακή αξία ύψους 1,7 τρισ. δολαρίων, ανώτερη της Apple, που είχε έως τώρα τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο. Υπολείπεται, πάντως, σημαντικά του φιλόδοξου στόχου για χρηματιστηριακή αξία ύψους 2 τρισ. δολαρίων που είχε θέσει ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Η είδηση συνέπεσε με τη συμφωνία μεταξύ χωρών-μελών του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας, ντε φάκτο πλέον εταίρου του διεθνούς καρτέλ πετρελαίου, για τη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής πετρελαίου που έχει αποφασιστεί την τελευταία δεκαετία. Η συμφωνία, σε μεγάλο βαθμό προϊόν συστηματικών πιέσεων της Σαουδικής Αραβίας, προβλέπει μείωση της παραγωγής κατά επιπλέον 500.000 βαρέλια την ημέρα, πέραν του 1,2 εκατ. βαρελιών που έχουν μειώσει στο σύνολό τους τα μέλη του ΟΠΕΚ. Οι πληροφορίες που διέρρεαν για τις προθέσεις των μελών του ΟΠΕΚ οδήγησαν σε άνοδο τις τιμές του πετρελαίου, προτού ακόμη ανακοινωθούν οι πρώτες αποφάσεις. Αργά το βράδυ, το αργό ΗΠΑ έφθανε στα 58,79 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 0,36%, ενώ το Brent στα 63,40 δολ., με άνοδο 0,4%.

Το 1,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα που θεωρητικά θα λείπουν από την αγορά αντιπροσωπεύει το 1,7% της παγκόσμιας προσφοράς «μαύρου χρυσού». Παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα και αναμένεται να συζητηθεί σήμερα, δεύτερη ημέρα της συνόδου του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, ποια ακριβώς θα είναι η χρονική διάρκεια της νέας συμφωνίας.

Μιλώντας στο Reuters, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, ανέφερε πως η επιπλέον μείωση της παραγωγής «μαύρου χρυσού» ήταν η πρόταση της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας και ορισμένων άλλων υπουργών Ενέργειας σημαντικών κρατών-μελών του ΟΠΕΚ. Το Ριάντ έχει ασκήσει πιέσεις στους εταίρους του για περαιτέρω μείωση της παραγωγής προκειμένου να κινηθούν ανοδικά οι τιμές του πετρελαίου, να αντλήσει περισσότερα έσοδα, αλλά και να προωθήσει με καλύτερες προοπτικές την εισαγωγή της Aramco στο χρηματιστήριο. Η έλλειψη διαφάνειας στη σαουδαραβική εταιρεία, η πολιτική αβεβαιότητα στη Σαουδική Αραβία, μέχρι και ο προβληματισμός για την κλιματική αλλαγή, έχουν αποθαρρύνει τους μεγάλους ξένους επενδυτές. Ετσι, το βασίλειο έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει τα αρχικά φιλόδοξα σχέδιά του να αντλήσει 100 δισ. δολάρια εισάγοντας την Aramco στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου και πουλώντας μετοχές που αντιστοιχούν σε μερίδιο 5% της εταιρείας.

Εν ολίγοις, η Aramco δεν πρόκειται, προς το παρόν τουλάχιστον, να εγγραφεί ούτε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ούτε στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και θα αρκεστεί να πουλήσει μερίδιο 1,5% κυρίως σε Σαουδάραβες επενδυτές και μεγιστάνες από τις υπόλοιπες χώρες του Κόλπου.

Προκειμένου μάλιστα να πείσει τους Σαουδάραβες, το Ριάντ παρουσίασε την επένδυση στην Aramco ως πατριωτικό καθήκον μετά τις επιθέσεις που δέχθηκαν τον Σεπτέμβριο οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του βασιλείου. Μέχρι στιγμής το Ριάντ έχει αποσιωπήσει εντελώς το πότε μπορεί να γίνει εισαγωγή της Aramco σε χρηματιστήριο του εξωτερικού, μολονότι έχει ανακοινωθεί από το 2016. Η αρχική δημόσια εγγραφή στο χρηματιστήριο του Ριάντ είναι το αποτέλεσμα μακροχρόνιων προσπαθειών της Σαουδικής Αραβίας να πουλήσουν τμήμα της πλέον κερδοφόρας εταιρείας στον κόσμο. Απώτερος στόχος, η άντληση κεφαλαίων με τα οποία θα δρομολογηθεί η αλλαγή μοντέλου της οικονομίας του βασιλείου, η απεξάρτησή της από το πετρέλαιο και η δημιουργία θέσεων εργασίας για τον διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή