Ο ΔΗΚΤΗΣ (06/12/19)

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί τάπητος το σχέδιο διάσωσης της ΛΑΡΚΟ

Συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ θα έχει σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης (φωτ.). Δεν θα χρειαστεί να τους πείσει για την προβληματική κατάσταση της εταιρείας, αφού οι εργαζόμενοι τη γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα. Αλλωστε το χάλι της ΛΑΡΚΟ το πληρώσαν με δύο θανατηφόρα δυστυχήματα το τελευταίο διάστημα. Αυτό που θα ξεκαθαρίσει ο κ. Χατζηδάκης στους εργαζομένους είναι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει και μάλιστα τάχιστα στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, αναζητώντας μια δίκαιη λύση για τους ίδιους. Οπως έχει πει ο υπουργός, αναζητείται «μια λύση στέρεη νομικά, ελκυστική επενδυτικά και δίκαιη για τους εργαζομένους». Βάση αυτής της λύσης αποτελεί το σχέδιο του 2014 που είχε εγκρίνει η Ε.Ε. και το οποίο προέβλεπε τη χωριστή πώληση μεταλλείων και εργοστασίου Λάρυμνας. Οι νομικοί του υπουργείου και του ΤΑΙΠΕΔ εργάζονται για το σπάσιμο της εταιρείας στα δύο αυτά κομμάτια και την πώλησή τους στη συνέχεια χωρίς χρέη και χωρίς την υποχρέωση των κρατικών ενισχύσεων.

Ελληνικό «χρώμα» στην ένωση των Ευρωπαίων μικρομεσαίων

Δύο Ελληνες καταλαμβάνουν τις θέσεις δύο αντιπροέδρων στη SMEunited, την Ευρωπαϊκή Ενωση Βιοτεχνιών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Πρόκειται για τον κ. Δ. Ασημακόπουλο, πρώην πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και τον κ. Δ. Δημητριάδη από την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Στη θέση του προέδρου εξελέγη ο κ. A. Μαγιάρ. Στόχος του, να λαμβάνονται υπόψη από τα κοινοτικά όργανα και τις πολιτικές που χαράσσουν οι κυβερνήσεις κρατών-μελών τα 24 εκατ. μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ε.Ε.

Στις πύλες εισόδου της χώρας έλεγχοι για το παρεμπόριο

Στις πύλες εισόδου, στα ελληνοβουλγαρικά και ελληνοτουρκικά σύνορα, αποφάσισε η κυβέρνηση να κάνει ελέγχους για το παρεμπόριο. Από τις αρχές της εβδομάδας ξεκίνησαν έλεγχοι σε δεκάδες, επαγγελματικά και μη, οχήματα. Οι έλεγχοι γίνονται από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου σε συνεργασία με τις τοπικές αστυνομικές αρχές, τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και τις περιφερειακές υπηρεσίες ανάπτυξης. Στις αρχές του νέου έτους, πάντως, αναμένεται και νομοσχέδιο με αντικείμενο την καταπολέμηση του παρεμπορίου.

Τα όρια και οι φόροι της μεσαίας τάξης

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη συρρίκνωση της μεσαίας τάξης παρουσίασε χθες ο Χρήστος Σταϊκούρας στη Βουλή. Την περίοδο 2014-2017, είπε, οι φορολογούμενοι με εισόδημα 20.000-70.000 ευρώ παρουσίασαν πτώση έως 12%. Το συνολικό δηλωθέν εισόδημά τους συρρικνώθηκε κατά 1,8 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβαλε κατά μέσον όρο πρόσθετο φόρο 200-830 ευρώ σε κάθε οικογένεια με εισόδημα 20.000-70.000 ευρώ. Ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε, εξάλλου, ότι προηγούμενη αναφορά του στα όρια του ΟΟΣΑ για τη μεσαία τάξη δεν σήμαινε πως τα αποδέχεται υποχρεωτικά το υπουργείο Οικονομικών. Ευτυχώς, γιατί ξεκινούσαν από 500 ευρώ τον μήνα και αυτό σίγουρα δεν το λες μεσαία τάξη.

Χαμηλότερος στόχος για τα πλεονάσματα

Μείωση του στόχου για τα πλεονάσματα «βλέπουν» Citigroup και Scope Ratings, μετά και τα αποτελέσματα του Eurogroup. Οπως επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα, το Eurogroup επαίνεσε την Ελλάδα για τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε στις μεταρρυθμίσεις και χαιρέτισε τη δέσμευση για τον προϋπολογισμό  ειδικά σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις και τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σύμφωνα με τη Citi, οι προϋποθέσεις που συνδέονται με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους εξακολουθούν να λειτουργούν ως σημαντικός μηχανισμός πίεσης για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες, εάν συνεχιστούν, αναμένεται να οδηγήσουν τους θεσμούς να συμφωνήσουν στη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος. Από την πλευρά του, ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings επισημαίνει πως η Ελλάδα αναμένεται να πιάσει τον στόχο του 3,5% το 2019 και το 2020, και εκτιμά πως στη συνέχεια η επαναδιαπραγμάτευση των στόχων για τα πλεονάσματα είναι άκρως δικαιολογημένη, μετά και την εφαρμογή αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων καθώς και τη σημαντική μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή