Ημέρα γιορτής για τον Αγιο Νικόλαο και το Πολεμικό Ναυτικό, που απέκτησε νέο πλοίο

Ημέρα γιορτής για τον Αγιο Νικόλαο και το Πολεμικό Ναυτικό, που απέκτησε νέο πλοίο

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη εορτή σήμερα για την Ελλάδα και κυρίως για το Πολεμικό Ναυτικό, με τον προστάτη του, τον Αγιο Νικόλαο. Συμβολικά, αλλά και ουσιαστικά, επελέγη αυτή η χρονική συγκυρία για να ενταχθεί στο δυναμικό του στόλου μας ένα νέο πλοίο, το οποίο έκαναν δωρεά ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης και η οικογένειά του. Τη Δευτέρα, σε μια λαμπρή τελετή στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, πραγματοποιήθηκε η ονοματοδοσία του «Ατλας Ι», που είχε σημαιοστολιστεί για την περίσταση και έλαμπε κάτω από τον χειμωνιάτικο ήλιο. Η συγκίνηση στην ατμόσφαιρα ήταν διάχυτη. Αυτή την περίοδο, η πατρίδα μας είναι αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις και οι Ελληνες προσβλέπουν στην επιχειρησιακή ετοιμότητα του Πολεμικού Ναυτικού.

Ημέρα γιορτής για τον Αγιο Νικόλαο και το Πολεμικό Ναυτικό, που απέκτησε νέο πλοίο-1

Οι επίσημοι με το πλήρωμα και τους δωρητές.

Το πλοίο γενικής υποστήριξης «Ατλας Ι» έχει μήκος 70 μ. και διαθέτει εκτόπισμα άνω των 3.000 τόνων. Ναυπηγήθηκε για εκτέλεση αποστολών υποστήριξης επιχειρήσεων σε πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου, στην ανοικτή θάλασσα. Είναι ένα σκληροτράχηλο και ανθεκτικό σκαρί, με εξαιρετικές προδιαγραφές κατασκευής. Ενα από τα πλεονεκτήματά του είναι η ευελιξία του ανάλογα με την αποστολή. Στην ουσία, προσετέθη ένα πολύ χρήσιμο «εργαλείο», που θα χρησιμοποιείται για ανεφοδιασμό των μονάδων του στόλου, μεταφορά φορτίων, ρυμούλκηση, διάσωση ναυαγών, πόντιση και ανέλκυση αντικειμένων από τη θάλασσα με εξαιρετική ακρίβεια, αντιμετώπιση πυρκαγιών και περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης, ανάληψη ρόλου πλατφόρμας διάσωσης υποβρυχίων.

Ημέρα γιορτής για τον Αγιο Νικόλαο και το Πολεμικό Ναυτικό, που απέκτησε νέο πλοίο-2

Ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης στην τελετή ονοματοδοσίας.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που εκφώνησε λόγο με βαρύνουσα σημασία για τον ρόλο της χώρας μας ως εγγυήτριας δύναμης στην περιοχή, κάνοντας αναφορές στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.  Στον χαιρετισμό του, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία της ένταξης του πλοίου στη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, υπογράμμισαν πως ο δωρητής πρέπει να γίνει παράδειγμα προς μίμηση. Ο Πάνος Λασκαρίδης, που εδώ και καιρό στέκεται έμπρακτα στο πλευρό του Π.Ν., έδειξε συγκινημένος και τόνισε πως οι πολίτες έχουν χρέος στην πατρίδα – και όχι το αντίθετο. «Οποιος έχει πολλά, πρέπει να δίνει πολλά, όποιος έχει λίγα, να δίδει λίγα, αλλά όλοι μας έχουμε αυτή την υποχρέωση προς την πολιτεία, από την ώρα που γεννιόμαστε», τόνισε. «Νονά» του πλοίου, η θυγατέρα του Σουζάνα, που κατάφερε με τη δεύτερη ρίψη της σαμπάνιας να βαφτίσει το πλοίο, εκφράζοντας την ευχή να είναι ο Αγιος Νικόλαος πάντα προστάτης στην πλώρη του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή