Η Αγκελα Μέρκελ για πρώτη φορά στο Αουσβιτς (φωτογραφίες)

Η Αγκελα Μέρκελ για πρώτη φορά στο Αουσβιτς (φωτογραφίες)

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη της επίσκεψη στο Άουσβιτς – Μπίρκεναου πραγματοποίησε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, προσφέροντας 60 εκατομμύρια ευρώ ως δωρεά για τη συντήρηση του χώρου που βρισκόταν το πιο διαβόητο στρατόπεδο θανάτου του Τρίτου Ράιχ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το όνομα του οποίου είναι έκτοτε ταυτισμένο με την θηριωδία του Ολοκαυτώματος.

Η Αγκελα Μέρκελ για πρώτη φορά στο Αουσβιτς (φωτογραφίες)-1

Συνοδευόμενη από τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, μία σκυθρωπή Μέρκελ επισκέφθηκε τα κρεματόρια και διέσχισε τη σιδερένια πύλη με τη διάσημη επιγραφή «Arbeit Μacht Frei» (Η Εργασία Απελευθερώνει), προτού επισκεφθεί τα τούβλινα κτίρια του στρατοπέδου. 

Η Αγκελα Μέρκελ για πρώτη φορά στο Αουσβιτς (φωτογραφίες)-2
Η Αγκελα Μέρκελ για πρώτη φορά στο Αουσβιτς (φωτογραφίες)-3

Επίσης, την Γερμανίδα Καγκελάριο συνόδευαν ένας επιζών του στρατοπέδου, ο Στανισλάβ Μπαρτνικόφσκι, 87 ετών σήμερα, και εκπρόσωποι της εβραϊκής κοινότητας της Πολωνίας.

Η Αγκελα Μέρκελ για πρώτη φορά στο Αουσβιτς (φωτογραφίες)-4

Η Άγκελα Μέρκελ, η οποία είναι η πρώτη καγκελάριος της Γερμανίας που επισκέπτεται το Άουσβιτς μετά τον Χέλμουτ Σμιτ το 1977 και τον Χέλμουτ Κολ το 1989 και το 1995, στα 14 χρόνια της ηγεσίας της έχει επισκεφθεί το Ράβενσμπρουκ, το Ντάχαου, το Μπούχενβαλντ και το μνημείο του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βασέμ στην Ιερουσαλήμ. Ηταν η πρώτη Γερμανίδα ηγέτις που εκφώνησε ομιλία στην Κνεσέτ, όπου μίλησε και πάλι για το «όνειδος» που κηλιδώνει τους Γερμανούς.

Η Αγκελα Μέρκελ για πρώτη φορά στο Αουσβιτς (φωτογραφίες)-5

Χθες, παραμονή της επίσκεψής της, η Μέρκελ επανέλαβε ότι «ο αγώνας κατά του αντισημιτισμού και κατά κάθε μορφής μίσους» είναι μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησής της. Επέμεινε επίσης στην «αποφασιστικότητα» της γερμανικής ηγεσίας να δει μία εβραϊκή κοινότητα να ανθεί στην Γερμανία.

Η Αγκελα Μέρκελ για πρώτη φορά στο Αουσβιτς (φωτογραφίες)-6

«Το Άουσβιτς είναι μουσείο, αλλά είναι επίσης και το μεγαλύτερο νεκροταφείο στον κόσμο…Η μνήμη είναι κλειδί για την οικοδόμηση του παρόντος και του μέλλοντος», δήλωσε ο διευθυντής του μουσείου Πιοτρ Τζιβίνσκι πριν από την επίσκεψη της καγκελαρίου.

Η Αγκελα Μέρκελ για πρώτη φορά στο Αουσβιτς (φωτογραφίες)-7

Για τον πρόεδρο του Κεντρικού Εβραϊκού Συμβουλίου της Γερμανίας, Γιόζεφ Σούστερ, που συνοδεύει την Άγκελα Μέρκελ στην επίσκεψή της, «δεν υπάρχει κανένας άλλος τόπος μνήμης που να δείχνει με τόση ακρίβεια τι συνέβη κατά την Shoah». «Η μαζική δολοφονία σε βιομηχανική κλίμακα» συνεχίζει 75 χρόνια μετά να προκαλεί ρίγη στον επισκέπτη, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιόζεφ Σούστερ.

Στο μεταξύ, 75 σχεδόν χρόνια μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Γερμανία, η οποία έβαλε στην καρδιά της μεταπολεμικής της ταυτότητας το Ολοκαύτωμα (Shoah), παρατηρείται σημαντική αύξηση των αντισημιτικών ενεργειών. Ενδεικτικό το περιστατικό στο Χάλε τον Οκτώβριο, όπου ένας νεαρός αρνητής του Ολοκαυτώματος σκότωσε δύο ανθρώπους έξω από μία συναγωγή.

Το όνομα του Άουσβιτς έχει γίνει συνώνυμο της ναζιστικής θηριωδίας κατά τα χρόνια του πολέμου στην Ευρώπη, και κυρίως της «Τελικής Λύσης», του σχεδίου της Ναζιστικής Γερμανίας για τη συστηματική εξολόθρευση των Εβραίων ολόκληρης της Γηραιάς Ηπείρου. Εβραίοι, καθώς και άλλοι «ανεπιθύμητοι» και «κατώτεροι βιολογικά» από ολόκληρη την Ευρώπη, από την Ουγγαρία μέχρι την Ελλάδα, άφησαν την τελευταία τους πνοή με τραγικό τρόπο στο ναζιστικό στρατόπεδο.

Μέρκελ: Aναπόσπαστη από τη γερμανική ταυτότητα η μνήμη των ναζιστικών εγκλημάτων

Η μνήμη των ναζιστικών εγκλημάτων είναι αναπόσπαστη από την γερμανική ταυτότητα, ανέφερε ακόμη η Μέρκελ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της, τη στιγμή που η γερμανική ακροδεξιά θέτει υπό αμφισβήτηση την γερμανική κουλτούρα της μεταμέλειας.

«Η ανάμνηση των εγκλημάτων, η εκφορά των ονομάτων των εγκληματιών και ο φόρος τιμής στα θύματα είναι μία ευθύνη που δεν σταματά ποτέ. Αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Και είναι αναπόσπαστο από την χώρα μας. Η συναίσθηση αυτής της ευθύνης είναι τμήμα της εθνικής μας ταυτότητας», δήλωσε εμφατικά η Γερμανίδα καγκελάριος.

Από την πλευρά του, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι δεν πρέπει να ξεχαστεί η ιστορία του στρατοπέδου του Άουσβιτς, λέγοντας ότι είναι καθήκον να θυμόμαστε τις ωμότητες που διαπράχθηκαν εκεί για χάρη των θυμάτων.

«Αν η μνήμη φύγει, είναι σαν να βλάπτουμε για δεύτερη φορά τους ανθρώπους που πέρασαν μέσα από την κόλαση εκεί, που πέρασαν μέσα από απίστευτο πόνο», είπε ο Μοραβιέτσκι.

«Πρέπει να φροντίσουμε τη μνήμη σαν να φροντίζαμε τα θύματα. Αυτό είναι που μπορούμε να κάνουμε για αυτά», ανέφερε ακόμη ο Πολωνός πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή