Γ. Κουμουτσάκος: Ο «χάρτης» των ελληνικών διπλωματικών ενεργειών στο μεταναστευτικό

Γ. Κουμουτσάκος: Ο «χάρτης» των ελληνικών διπλωματικών ενεργειών στο μεταναστευτικό

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτυχές ενός συγκροτημένου σχεδίου για την διαχείριση του δύσκολου όπως εξελίσσεται προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος εκ μέρους της κυβέρνησης, τόσο σε διεθνές διπλωματικό πεδίο, όσο και στο εσωτερικό, παρουσίασε σήμερα στην εθνική αντιπροσωπεία ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γ. Κουμουτσάκος.

«Είμαστε παρόντες με συνεχείς παρεμβάσεις θεμελιωμένες σε συγκεκριμένες προτάσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος με αφορμή τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Ι. Μουζάλα. Για να πει αναλυτικότερα:

«Προχθές κατετέθη από την ελληνική πλευρά στο Συμβούλιο μια πλήρης πρόταση για έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών με συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν είτε την ανάγκη μεικτών κοινών ευρωπαϊκών επιστροφών είτε ενός συστήματος κινήτρων και αντικινήτρων προς τρίτες χώρες, δηλαδή αυτό που λέμε περισσότερο για περισσότερο, δηλαδή όσο περισσότερο συνεργάζεσαι τόσο περισσότερη βοήθεια θα έχεις, όσο λιγότερο συνεργάζεσαι ως τρίτη χώρα τόσο λιγότερη βοήθεια και στήριξη θα έχεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Καταθέσαμε συγκεκριμένες ιδέες για την αμοιβαία αναγνώριση επιστροφών» συνέχισε σε αυτό το πλαίσιο οπ κ. Κουμουτσάκος. «Ήταν ένα χαρτί που ήδη θεωρήθηκε και από την Επιτροπή και από τους εταίρους ως βάση διαπραγμάτευσης. Δεν ήταν μία απλή πρωτοβουλία, ήταν μια πολύ μελετημένη πρόταση η οποία συνάδει απολύτως με τις προτεραιότητες της Ελλάδας που ζητάει και απαιτεί και από την Ευρώπη να έχουμε περισσότερες επιστροφές, προκειμένου να φύγει από πάνω μας το βάρος εκείνων που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να μείνουν στη χώρα. Και αυτό θα πρέπει να γίνει με έναν ενισχυμένο και ευρωπαϊκό τρόπο». Και ο αναπληρωτής υπουργός πρόσθεσε: «Θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες, διότι ο σκοπός μας είναι να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας ενόψει της μεγάλης διαπραγμάτευσης για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που πρόκειται να ξεκινήσει τους αμέσως επόμενους μήνες από την νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υπάρχουν ήδη και άλλες πρωτοβουλίες».

Ο κ. Μουζάλας αναπτύσσοντας την ερώτησή του, αρχικώς εξέφρασε θετικά σχόλια για την δραστηριότητα που αναπτύσσει ο κ. Κουμουτσάκος στο πεδίο ευθύνης του: «Θα ήθελα καταρχήν να σας συγχαρώ για την πολιτική που ακολουθείτε στα Συμβούλια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εφαρμόζετε με επιτυχία την εθνική γραμμή». Στη συνέχεια, ωστόσο, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε την κυβέρνηση για τη γενικότερη πολιτική που ασκεί στο προσφυγικό, ενώ κάλεσε τον κ. Κουμουτσάκο να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί δημιουργίας κέντρων για πρόσφυγες μετανάστες σε έρημα νησιά.

«Πρώτον, δεν υπάρχει καμία συζήτηση -όπως ξέρετε- για θέμα εγκατάστασης σε ακατοίκητο νησί. Ο Πρωθυπουργός από τη Βουλή στις 22 Νοεμβρίου απαντώντας σε προφορική ερώτηση της κας Γεννηματά για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ακριβώς στο ποια είναι εκείνα τα κέντρα τα οποία πρόκειται να γίνουν και πού» είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

«Ανέφερε ότι πρέπει οπωσδήποτε να αντικατασταθεί η άθλιων συνθηκών εγκατάσταση στο Βαθύ και να πάμε σε μία καινούργια. Ανέφερε, επίσης, ότι στη Μόρια, στη Μυτιλήνη, θα κατασκευαστεί σε άλλη περιοχή στη Βόρεια Λέσβο μία σύγχρονη δομή σε αντικατάσταση της Μόριας -ξαναλέω- και στη Χίο, που έχει γίνει ήδη χωροθέτηση και στην Κω και στη Λέρο μετασκευάζονται τα κλειστά κέντρα. Δηλαδή, είχε οριστεί ακριβώς διά στόματος Πρωθυπουργού ποια είναι η πολιτική μας όσον αφορά τα συγκεκριμένα κέντρα. Επομένως, δεν υπάρχει τίποτα άλλο πέραν αυτού. Ασκήσεις επί χάρτου μπορεί να γίνονται, αλλά δεν είναι πολιτική».

Και αφού συμπλήρωσε ότι «η χώρα αντιμετωπίζει μια εν εξελίξει κατάσταση, μια πρόκληση. Την αντιμετωπίζει και θα την αντιμετωπίσει σύμφωνα με το δίκαιο και σύμφωνα με τις ανάγκες που θα διαμορφώνονται», απέρριψε την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση από το ΣΥΡΙΖΑ: «Μιλήσατε για «αναποτελεσματικότητα». Ποιοι; Εσείς, ο ΣΥΡΙΖΑ. Κοιτάξτε: Αυτό δεν είναι μόνο εμπεδωμένο στην πεποίθηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων, αλλά καταγράφεται σε δεδομένα αριθμητικά και στατιστικά πάνω στα οποία κτίστηκε και η πεποίθηση της ελληνικής κοινωνίας ότι είχατε αποτύχει στη μεταναστευτική σας πολιτική. Σήμερα, εκφραστές μιας

αντίληψης, δείχνετε με το δάχτυλο κατηγορώντας μια κυβέρνηση που σε τέσσερις μήνες υπέστη μια κρίση λόγω της βούλησης και της σκοπιμότητας της τουρκικής πλευράς να αξιοποιήσει το μεταναστευτικό για την προώθηση γεωστρατηγικών λόγων και σκοπών της -και όλοι αυτοί πια το ξέρουν και το καταλαβαίνουν- και κατηγορείτε εμάς για αναποτελεσματικότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή