Περιορισμένη πτώση κατά 0,61% στο Χρηματιστήριο

Περιορισμένη πτώση κατά 0,61% στο Χρηματιστήριο

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγνόησε την ισχυρή άνοδο των διεθνών αγορών το Χρηματιστήριο Αθηνών και κινήθηκε για άλλη μια φορά πτωτικά και με τους πωλητές να κυριαρχούν, με τον τζίρο ωστόσο να παραπέμπει σε πλήρη απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος, θυμίζοντας συναλλαγές Αυγούστου. Αυτή η απουσία εξηγείται, όπως έχουμε επισημάνει, από την απόσυρση των μεγάλων ξένων χαρτοφυλακίων από την αγορά ενόψει Χριστουγέννων και τέλους του έτους, ωστόσο η αδυναμία του Χ.Α. να κρατήσει τουλάχιστον τα κεκτημένα και τις 880 μονάδες προβληματίζει τους εγχώριους αναλυτές. Πάντως, χαρακτηρίζουν την επόμενη εβδομάδα κομβική για την αγορά λόγω και των πολύ σημαντικών εξελίξεων που αναμένονται εντός και εκτός συνόρων, όπως η ψήφιση του σχεδίου «Ηρακλής» από τη Βουλή, οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο και η συνεδρίαση της Fed. Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,61% στις 873,21 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 52,42 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 0,63% στις 2.195,10 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,66% στις 1.169,41 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,04% στις 844,49 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 3,14% και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 6,57%.

Οπως σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities, η εβδομάδα που πέρασε χαρακτηρίστηκε από την κατοχύρωση κερδών και τη στάση αναμονής, έστω και αν στο ξεκίνημά της σημειώθηκε νέο υψηλό έτους. Οπως και πέρυσι, έτσι και φέτος ο Δεκέμβριος ξεκίνησε σε πτωτική τροχιά, παρά τα θετικά μηνύματα από το ΑΕΠ, την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την παραίτηση από τα κέρδη των ομολόγων των κεντρικών τραπεζών υπέρ της Ελλάδας. Η κατεύθυνση της τάσης υπαγορεύεται κυρίως από το εξωτερικό, ενώ στην ένταση κάποιων ρευστοποιήσεων έχει παίξει ρόλο και η άντληση κεφαλαίων σε ομολογιακές εκδόσεις και αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου που λαμβάνουν χώρα αυτή την περίοδο. Ενδεχομένως η ολοκλήρωσή τους να σημάνει και την αποφόρτιση του κλίματος, παρακολουθώντας παράλληλα και τι συμβαίνει στο εξωτερικό. Πάντως, η περιοχή των 900 μονάδων έχει αποδειχθεί ένα ισχυρό οχυρό που απαιτεί περισσότερο… πάθος από τους αγοραστές για να κατακτηθεί και οι συνθήκες δείχνουν να μην ευνοούν το σενάριο άμεσης υπέρβασής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή