Ανοδος για τις αποδόσεις κυβερνητικών ομολόγων

Ανοδος για τις αποδόσεις κυβερνητικών ομολόγων

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει επικεντρωμένο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με δημοσίευμα του Bloomberg να αναφέρει την Πέμπτη πως οι διαπραγματευτές και από τις δύο πλευρές είναι πολύ κοντά στο να συμφωνήσουν στο ύψος του ποσού ελάφρυνσης των δασμών για την επίτευξη μιας προκαταρκτικής εμπορικής συμφωνίας. Επιπροσθέτως, ανακοινώσεις από Κινέζους διαπραγματευτές φαίνεται να αναφέρουν ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να αποσύρει ένα μέρος των δασμών που έχει επιβάλει σε αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα σόγιας και χοιρινού, ενώ στο πλαίσιο αυτό υπήρξαν και δηλώσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ πως οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να βαίνουν καλώς.

Στις αγορές συναλλάγματος, η ισοτιμία ευρώ/δολ. ανήλθε σε υψηλό ενός μήνα 1,1115 την Τετάρτη μετά τα ασθενέστερα των αναμενόμενων στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ, που ενέτειναν τις ανησυχίες των επενδυτών για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, καταγράφοντας εβδομαδιαία κέρδη 0,8% στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα ADP, οι προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα υποχώρησαν τον Νοέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών (+67.000 έναντι προσδοκιών για +140.000), ενώ ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών για τον τομέα της μεταποίησης (ISM) μειώθηκε στις 48,1 μονάδες τον Νοέμβριο από 48,3 τον προηγούμενο μήνα και ο αντίστοιχος δείκτης για τον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε, επίσης, στις 53,9 μονάδες από 54,7 τον Οκτώβριο.

Στις αγορές κυβερνητικών ομολόγων, ανοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις του 10ετούς γερμανικού τίτλου στις αρχές της εβδομάδας μετά την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας SPD –τους Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς και Σάσκια Εσκεν– που θα μπορούσε δυνητικά να απειλήσει τον κυβερνητικό συνασπισμό και να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές εάν επιμείνει σε αλλαγή πολιτικής της κυβέρνησης. Σε αυτό το περιβάλλον, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου ανήλθε σε υψηλό τριών εβδομάδων -0,26% την Τρίτη, προτού υποχωρήσει στην περιοχή του -0,30% στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, ενισχυμένη ωστόσο κατά 6 μονάδες βάσης σε εβδομαδιαία βάση.

Ανάλογη πορεία ακολούθησε και η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου, η οποία αυξήθηκε σε υψηλό 2 εβδομάδων 1,86% τη Δευτέρα προτού υποχωρήσει κοντά στο 1,81% την ώρα συγγραφής του άρθρου, παραμένοντας ενισχυμένο κατά περίπου 3 μονάδες βάσης σε εβδομαδιαία βάση κυρίως λόγω της αισιοδοξίας για την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ – Κίνας.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή