Χαμηλότοκα δάνεια σε Κίνα από Παγκόσμια Τράπεζα

Χαμηλότοκα δάνεια σε Κίνα από Παγκόσμια Τράπεζα

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κωφεύοντας στις αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον, αλλά και παρά την οικονομική ισχύ της Κίνας, η Παγκόσμια Τράπεζα αποφάσισε να εξακολουθήσει να δανείζει τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο με ευνοϊκούς όρους, όπως χαμηλά επιτόκια. Εξακολουθεί εν ολίγοις να αντιμετωπίζει τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο όπως τις χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος. Μέχρι τον Ιούνιο του 2025 θα χορηγεί στην Κίνα δάνεια ύψους από 1 έως 1,5 δισ. δολαρίων ετησίως με χαμηλά επιτόκια.

Ανακοίνωσε το πενταετές πρόγραμμα μολονότι είχε προβάλει έντονες αντιρρήσεις ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, που επισήμανε πως η Κίνα είναι πολύ πλούσια για να γίνεται αποδέκτης διεθνούς βοήθειας. Ο κ. Μνούτσιν επικαλέστηκε, μάλιστα, τα δάνεια ύψους πολλών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει χορηγήσει το Πεκίνο σε φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας και της Αφρικής, στο πλαίσιο του νέου Δρόμου του Μεταξιού. Οπως, άλλωστε, ανέφερε ο ίδιος στην επιτροπή Χρηματοπιστωτικών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, κάλεσε την Παγκόσμια Τράπεζα να αφαιρέσει την Κίνα από τα προγράμματα δανειοδότησης που χορηγεί σε χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος.

Δήλωσε, μάλιστα, πως περίμενε ότι ο δανεισμός της Παγκόσμιας Τράπεζας προς την Κίνα θα περιοριζόταν σε επίπεδα κάτω του 1 δισ. δολαρίων το τρέχον οικονομικό έτος.

Σημειωτέον ότι, στη διάρκεια του τρέχοντος οικονομικού έτους, η Παγκόσμια Τράπεζα χορήγησε στην Κίνα δάνειο ύψους 1,3 δισ. δολαρίων, σαφώς μικρότερο από εκείνο των 2,4 δισ. δολαρίων που της είχε χορηγήσει το 2017.

Από την πλευρά της, πάντως, η Παγκόσμια Τράπεζα επιμένει πως ο δανεισμός προς την Κίνα θα μειωθεί σταδιακά βάσει του προγράμματος που συμφωνήθηκε το 2018 και προβλέπει σειρά μεταρρυθμίσεων στην Κίνα. Στη σχετική ανακοίνωσή της τονίζει, εξάλλου, πως τα επίπεδα δανεισμού εξαρτώνται από την πρόοδο των έργων στην Κίνα και υπογραμμίζει πως το Πεκίνο έχει ζητήσει περαιτέρω χρηματοδότηση και μάλιστα από την Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Το θέμα παίρνει διαστάσεις στο πλαίσιο της ευρύτερης έντασης ανάμεσα στο Πεκίνο και στην Ουάσιγκτον. Αμερικανοί βουλευτές στο Κογκρέσο επισημαίνουν πως μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας διοχετεύονται χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων στην Κίνα, δηλαδή σε μια χώρα που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ με αθέμιτες μεθόδους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή