ΗΠΑ: Ωρα αποφάσεων για Δημοκρατικούς

ΗΠΑ: Ωρα αποφάσεων για Δημοκρατικούς

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά διαβουλεύσεων είχαν χθες ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, για τα επόμενα βήματα της διαδικασίας που αναμένεται να οδηγήσει στην παραπομπή του προέδρου Τραμπ με το ερώτημα της καθαίρεσης.

Σε προχθεσινή ανακοίνωσή της, που μεταδόθηκε από το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι κάλεσε την επιτροπή Δικαιοσύνης να συντάξει το κατηγορητήριο εναντίον του Τραμπ, το οποίο θα τεθεί στη συνέχεια προς έγκριση στην Ολομέλεια του σώματος.

«Ο πρόεδρος δεν μας άφησε άλλη επιλογή», δήλωσε η Πελόσι, υποστηρίζοντας ότι υπήρχε κίνδυνος να υπονομευθεί η ακεραιότητα των εκλογών του 2020. «Αυτό που διακυβεύεται είναι η ίδια η δημοκρατία», προσέθεσε.

Χθες, η πρόεδρος της Βουλής επανήλθε στις κατηγορίες για παρέμβαση της Ρωσίας στις εκλογές του 2016, παρότι το πόρισμα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ δεν είχε εμπλέξει ευθέως τον Τραμπ. «Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στον Πούτιν. Πρέπει να το καταλάβετε. Αυτό ήταν το κρίσιμο σημείο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Καπιτώλιο. Ρεπορτάζ αμερικανικών μέσων πιθανολογούν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα παραπεμφθεί σε δίκη με τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας και της παρεμπόδισης του Κογκρέσου. Η πρώτη κατηγορία περιστρέφεται γύρω από το επίμαχο τηλεφώνημα του Τραμπ στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στις 25 Ιουλίου. Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εξεβίασε τον ομόλογό του να ανοίξει έρευνα εναντίον του πολιτικού του αντιπάλου Τζο Μπάιντεν, με μοχλό την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια. Η δεύτερη κατηγορία αφορά τις ενέργειες και παραλείψεις του προέδρου που δεν διευκόλυναν τη διερεύνηση της υπόθεσης από τις τρεις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Αλλα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι ο Τραμπ θα μπορούσε επιπροσθέτως να κατηγορηθεί για δωροδοκία και για παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης, αν και δεν έχουν ληφθεί ακόμη οι τελικές αποφάσεις. Αυτό αναμένεται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, όταν ο πρόεδρος της επιτροπής Δικαιοσύνης Τζέρι Νάντλερ θα παραδώσει το κατηγορητήριο στη Νάνσι Πελόσι. Οι New York Times αναφέρουν ότι η σχετική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να διεξαχθεί στις 20 Δεκεμβρίου, τελευταία ημέρα λειτουργίας του Κογκρέσου πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Στην προηγούμενη ψηφοφορία, για την εκκίνηση της διαδικασίας παραπομπής, το σώμα είχε ψηφίσει με συντριπτική πλειοψηφία βάσει των κομματικών γραμμών, γεγονός που προοιωνίζεται ότι η παραπομπή του Τραμπ θα υπερψηφιστεί. Στη συνέχεια, τον λόγο θα έχει η Γερουσία, η οποία θα δικάσει τον πρόεδρο, πιθανότατα εντός του Ιανουαρίου. Δεδομένου ότι το σώμα ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, η απόφαση αναμένεται να είναι απαλλακτική. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μια ασθενική πλειοψηφία πολιτών τάσσεται υπέρ της παραπομπής του προέδρου, αλλά το εκλογικό σώμα εμφανίζεται διχασμένο σε δύο πρακτικά ισοδύναμα στρατόπεδα αναφορικά με το ερώτημα της καθαίρεσης ή όχι του Ντόναλντ Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή