Το χιλιανικό ποδόσφαιρο διέκοψε το πρωτάθλημα λόγω των ταραχών

Το χιλιανικό ποδόσφαιρο διέκοψε το πρωτάθλημα λόγω των ταραχών

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συνεχιζόμενες κοινωνικές ταραχές στη Χιλή, που έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 26 ανθρώπους, οδήγησαν τις ποδοσφαιρικές αρχές της νοτιοαμερικανικής χώρας στην πρωτοφανή απόφαση να διακόψει οριστικά τα εθνικά πρωταθλήματα και να ανακηρύξει πρωταθλήτρια της χώρας την πρωτοπόρο στη βαθμολογία μέχρι σήμερα, Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα, χωρίς να υποβιβασθεί καμία ομάδα.

Η απόφαση της λίγκας για διακοπή των πρωταθλημάτων ένα μήνα νωρίτερα (κανονικά ολοκληρώνονται πριν από τα Χριστούγεννα) ήταν σχεδόν ομόφωνη και βασίστηκε στην «ελλιπή ασφάλεια» στα γήπεδα, καθώς οι αστυνομικές αρχές και ο στρατός είναι απασχολημένοι με την καταστολή των ταραχών.

Η Χιλή μαστίζεται από μεγάλες οικονομικές ανισότητες, που έχουν τις ρίζες τους στη 17χρονη δικτατορία του Αουγούστο Πινοσέτ (1973-1990) παρότι είναι η χώρα που βάσει στατιστικών απολαμβάνει τη μεγαλύτερη οικονομική ευημερία στη Νότια Αμερική. Οι ανισότητες αυτές προκάλεσαν κοινωνική έκρηξη, με αφορμή την αύξηση κατά 30 πέσος (από 800 σε 830) στο εισιτήριο των αστικών συγκοινωνιών στην πρωτεύουσα Σαντιάγο.

Οι αθλητικές εκδηλώσεις ανεστάλησαν αμέσως, ο τελικός του Κόπα Λιμπερταδόρες έφυγε από το Σαντιάγο και διεξήχθη τελικά στη Λίμα του Περού, και οι παίκτες της Εθνικής Χιλής αρνήθηκαν να δώσουν τους φιλικούς αγώνες με Περού και Βολιβία που είχαν προγραμματιστεί.

Μετά εβδομάδες διεργασιών η λίγκα ΑΝFP ανακοίνωσε στις 29 Νοεμβρίου ότι οι έξι τελευταίες αγωνιστικές της μεγάλης κατηγορίας δεν θα διεξαχθούν. Οι «κρουσάδος» του Σαντιάγο –στη βασική ενδεκάδα των οποίων συνήθως βρίσκεται ο Αργεντινός Ντιέγο Μπουονανότε, που αγωνίστηκε στην ΑΕΚ– είχαν εξασφαλίσει προβάδισμα 13 βαθμών και ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα διατηρούσαν τα σκήπτρα.

Βεβαίως, η απόφαση οριστικής διακοπής αφήνει ανοικτές δύο υποθέσεις: Η πρώτη αφορά το Κύπελλο Χιλής και την τέταρτη εκπρόσωπο της χώρας στο προσεχές Κόπα Λιμπερταδόρες (στο οποίο προκρίνεται η νικήτρια του Κυπέλλου) και η δεύτερη την άνοδο από τη δεύτερη τη τάξει κατηγορία, την Πριμέρα Β΄. Ηδη η πρωτοπόρος Σαντιάγο Γουόντερερς ετομάζεται να συμμετάσχει στη μεγάλη κατηγορία το 2020, αν και η σχετική φόρμουλα δεν έχει ακόμη αποφασιστεί και κάποιοι οπαδοί της έκαναν και επεισόδια προ του φάσματος τυχόν μη ανόδου της ομάδας.

Η λίγκα, με την απόφασή της, πήρε ουσιαστικά θέση υπέρ της εξέγερσης και κατά της πρόθεσης της κυβέρνησης του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα για επιστροφή στην καθημερινότητα διά της επανεκκίνησης και των πρωταθλημάτων.

Ακόμη και το εάν θα ξεκινήσει το επόμενο πρωτάθλημα παραμένει άγνωστο, ενώ και ο αγώνας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι WRC, που θα διεξαγόταν τον Απρίλιο στη Χιλή, ματαιώθηκε, καθώς εκείνο τον μήνα πρόκειται να διεξαχθεί το δημοψήφισμα περί συνταγματικής αλλαγής, απόρροια της λαϊκής πίεσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή