Σε 3 εταιρείες «σπάει» η προβληματική ΛΑΡΚΟ

Σε 3 εταιρείες «σπάει» η προβληματική ΛΑΡΚΟ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθαρή από υποχρεώσεις, απαλλαγμένη από κρατικές ενισχύσεις και χωρίς δεσμεύσεις για τους εργαζομένους θα βγει η ΛΑΡΚΟ στην αναζήτηση επενδυτή. Το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει το «σπάσιμο» της προβληματικής μεταλλευτικής βιομηχανίας σε τρεις εταιρείες.

Στην πρώτη θα μεταφερθούν όλα τα χρέη και οι υποχρεώσεις της υφιστάμενης ΛΑΡΚΟ, στη δεύτερη τα ορυχεία και στην τρίτη το εργοστάσιο της Λάρυμνας.

Οι δύο τελευταίες θα διατεθούν στη συνέχεια προς πώληση μέσω δύο παράλληλων διαγωνισμών στο πλαίσιο του σχεδίου του 2014 που είχε εγκριθεί από την Κομισιόν και το οποίο, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Ενέργειας, αποδέχεται και σήμερα προκειμένου να προχωρήσει η εξυγίανση της εταιρείας.

Πρόθεση της κυβέρνησης, σύμφωνα και με την ενημέρωση που έκανε χθες στους εκπροσώπους των εργαζομένων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, είναι η εταιρεία να βγει σε αναζήτηση επενδυτή εν λειτουργία, είτε αυτό σημαίνει καθεστώς εκκαθάρισης ή διαχείρισης. Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει καθεστώς συνέχειας του υφιστάμενου μισθολογίου και συμβάσεων και πως ο νέος επενδυτής θα υπογράψει, με όσους εργαζομένους επιλέξει να παραμείνουν στην νέα εταιρεία, συμβάσεις εργασίας με μισθολόγια αντίστοιχων μεταλλευτικών εταιρειών του ιδιωτικού τομέα.

Σε 3 εταιρείες «σπάει» η προβληματική ΛΑΡΚΟ-1

Ο υπουργός ξεκαθάρισε επίσης στους εργαζομένους ότι η μοναδική λύση για τη ΛΑΡΚΟ είναι αυτή που εγκρίνει η Κομισιόν και ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. «Ηταν θέμα χρόνου η ΛΑΡΚΟ να βγει από την πρίζα», είπε ο κ. Χατζηδάκης θυμίζοντας στους εργαζομένους τα χρέη της ΔΕΗ που ξεπερνούν τα 340 εκατ. ευρώ και τόνισε ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι να κρατηθεί η εταιρεία προς πώληση «ζωντανή», γι’ αυτό και κάλεσε τους εργαζομένους να καταθέσουν ρεαλιστικές προτάσεις, οι οποίες, όπως είπε, θα συνεκτιμηθούν πριν από την οριστικοποίηση του σχεδίου ιδιωτικοποίησης.

Το σχέδιο τριχοτόμησης της εταιρείας επεξεργάζονται αυτή την περίοδο νομικοί σύμβουλοι του υπουργείου, του ΤΑΙΠΕΔ και της ΔΕΗ, η οποία εκτός από μεγαλύτερος πιστωτής είναι και μέτοχος σε ποσοστό 11,45%. Τα ζητήματα που καλούνται να επιλύσουν για να καταστεί εφαρμόσιμη η λύση της τριχοτόμησης και της διάθεσης της εταιρείας «καθαρής» σε ιδιώτες είναι πολύπλοκα, γι’ αυτό και οι ανακοινώσεις για το νέο εταιρικό σχήμα από το αρμόδιο υπουργείο μεταφέρονται για τις αρχές του νέου έτους, οπότε θα ξεκινήσει και η διαδικασία των δύο παράλληλων διαγωνισμών για τα μεταλλεία και το εργοστάσιο της Λάρυμνας από το ΤΑΙΠΕΔ.

Οι εργαζόμενοι πάντως έχουν προγραμματίσει για την προσεχή Κυριακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λάρυμνα, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων της Λαμίας, της Λιβαδειάς, της Φωκίδας και της Ευβοίας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, των δήμων της περιοχής και άλλοι τοπικοί φορείς. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή