Η Aramco δεν δικαίωσε τις προσδοκίες του Ριάντ

Η Aramco δεν δικαίωσε τις προσδοκίες του Ριάντ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελικά η Saudi Aramco έφερε εις πέρας την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο αντλώντας από την αγορά 25,6 δισ. δολάρια. Ηρθε η ώρα για πανηγυρισμούς στο Ριάντ; Μάλλον όχι, διότι η μεγαλύτερη εισαγωγή εταιρείας σε χρηματιστήριο στον κόσμο είχε από μια άποψη το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Η αποτίμηση της γιγάντιας πετρελαϊκής εταιρείας στο 1,7 τρισ. δολάρια, δηλαδή στο ανώτερο σημείο του εύρους αποτίμησης, επιτρέπει στον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να διαθέσει κάποιους επιπλέον πόρους στο κρατικό επενδυτικό ταμείο, μέσω του οποίου ελπίζει το βασίλειο να περιορίσει την εξάρτησή του από το πετρέλαιο. Με αυτόν τον τρόπο απαλύνεται το πλήγμα που είχε δεχτεί όταν είχε εγκαταλείψει τον στόχο η εισαγωγή της Aramco να οδηγήσει σε αποτίμηση της εταιρείας στα 2 τρισ. δολάρια, αλλά και από το γεγονός ότι τελικά πουλήθηκε μόλις το 1,5% των μετοχών στο τοπικό χρηματιστήριο, αντί για το 5% που είχε τεθεί αρχικά επί τάπητος. Μια υψηλή τιμή θα ήταν πραγματικά θετική εξέλιξη αν είχε καταφέρει η Σαουδική Αραβία να πουλήσει ένα μεγάλο τμήμα της Aramco σε ξένους επενδυτές. Ωστόσο, ένα μικρό τμήμα των μετοχών πουλήθηκε σε μη Σαουδάραβες, και ορισμένες εξ αυτών πιθανότατα κατέληξαν στα κρατικά επενδυτικά ταμεία των γειτονικών Κουβέιτ και Αμπου Ντάμπι.

Αν και η Aramco δεν ανακοίνωσε λεπτομερή στοιχεία όταν ανακοίνωσε την τιμή της μετοχής την Πέμπτη, μία εβδομάδα νωρίτερα μεταξύ των θεσμικών επενδυτών η ζήτηση από μη Σαουδάραβες ανερχόταν στο 10% και διαμορφώθηκε ελαφρώς υψηλότερα στο τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες. Υπήρχαν αρκετές αιτίες που οδήγησαν τους ξένους επενδυτές να κάνουν πίσω, από το κακό ιστορικό της Σαουδικής Αραβίας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα μέχρι το γεγονός ότι είναι απίθανο η αξία της Aramco να είναι υψηλότερη από 1,6 τρισ. δολάρια, όπως έχει επιχειρηματολογήσει επανειλημμένως το Breakingviews.

Ετσι, ο πρίγκιπας διάδοχος βρίσκεται σήμερα σε μια θέση που δεν είναι ιδανική. Για παράδειγμα, οι Σαουδάραβες δεν μπορούν να υπολογίζουν σε ενθουσιώδη αντίδραση της αγοράς αν αποφασίσουν να πουλήσουν και άλλες βιομηχανίες τους. Πιο σημαντικό είναι ότι η μετοχή της Aramco μετατρέπεται σε πολιτικό πρόβλημα. Μπορεί να είναι πρόβλημα αν οι διεθνείς επενδυτές χάσουν χρήματα εξαιτίας της υποχώρησης της μετοχής, αλλά είναι πολύ πιο σοβαρό πρόβλημα αν αντιμετωπίσουν ανάλογη μοίρα οι μικροεπενδυτές που αγόρασαν –πολλοί παίρνοντας δάνειο από εγχώριες τράπεζες– το ένα τρίτο των μετοχών.

Με τον πλούτο των πολιτών συνδεδεμένο με μια επένδυση της οποίας η αξία αλλάζει ανά λεπτό, είναι πιθανό οι Σαουδάραβες να επικεντρωθούν στο να διασφαλίσουν ότι η παραγωγή πετρελαίου θα βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδο και όχι στο να βελτιώσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η γενικότερη αγορά. Σε αυτή την περίπτωση, η εισαγωγή της Aramco στο χρηματιστήριο δεν οδηγεί σε περιορισμό της εξάρτησης από το πετρέλαιο, αλλά σε ενίσχυσή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή