Κυρ. Μητσοτάκης: «Ακυρο έγγραφο η συμφωνία»

Κυρ. Μητσοτάκης: «Ακυρο έγγραφο η συμφωνία»

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mήνυμα προς την Τουρκία να «κάνει καλά τη δουλειά της» στο μεταναστευτικό, όπως την κάνει η Ελλάδα, αλλά και ότι η ελληνική πλευρά θα κάνει «ό,τι περνάει από το χέρι της» για να μην κυρωθούν τα «ανιστόρητα και αγεωγράφητα» κείμενα της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη απηύθυνε χθες από τη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας για ένα «άκυρο έγγραφο, το οποίο η Τουρκία βάφτισε συμφωνία με τη Λιβύη», ο πρωθυπουργός μίλησε για «επιθετική στάση» της γειτονικής χώρας, η οποία μετά τις παράνομες ενέργειες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, «απλώνεται τώρα σε άλλες περιοχές της Μεσογείου». Φωτογραφίζοντας τις αντιδράσεις χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Αίγυπτος και το Ισραήλ, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι τα κείμενα που επικαλείται η Αγκυρα «ούτε παράγουν νομικό αποτέλεσμα, ούτε και πρόκειται τελικά να κυρωθούν», μεταφέροντας την εκτίμηση στο Μαξίμου ότι η λιβυκή πλευρά θα υπαναχωρήσει υπό το καθεστώς διεθνών πιέσεων. Οπως είπε, όχι μόνο επειδή τα κείμενα «κατάργησαν από τον χάρτη τα ελληνικά νησιά. Αλλά επειδή οδήγησαν την Τουρκία σε μια πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση».

«Μπορεί στην τουρκική Βουλή να ενέκριναν μόνοι τους ένα χαρτί που έγραψαν μόνοι τους και υπέγραψαν μόνοι τους, αλλά αυτό το χαρτί κανείς δεν το αναγνωρίζει και δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Θα καταρρεύσει», σημείωσε χαρακτηριστικά, προαναγγέλλοντας ότι ο ίδιος θα θέσει το θέμα στους Ευρωπαίους εταίρους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης εβδομάδας, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η Ε.Ε. «θα σταθεί απολύτως ενωμένη στο πλευρό της Ελλάδας που υπερασπίζεται τα δίκαια εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα».

Εκτεταμένη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο μεταναστευτικό, με αιχμή τη συνάντησή του στο Λονδίνο με τον Ταγίπ Ερντογάν. Τόνισε ότι παρά την ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία, η γειτονική χώρα «αναγνώρισε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της κατάστασης, ειδικά στον χειρισμό του μεταναστευτικού». Ενώ, όπως είπε, η άλλη πλευρά αναγνώρισε δημόσια την πίεση που δέχεται η Ελλάδα. «Και εγώ κάλεσα ακόμα μία φορά τους γείτονές μας να κάνουν αυτό που οφείλουν: να ελέγχουν τις ακτές απ’ όπου εξορμούν οι παράνομοι διακινητές, να κάνουν ό,τι μπορούν για να ξεριζώσουν τα δίκτυα εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου και βέβαια η ακτοφυλακή τους να εξακολουθεί να συνεργάζεται, όπως συνεργαζόταν αποτελεσματικά μέχρι πριν από λίγους μήνες. Και οι υπηρεσίες τους να επιταχύνουν τις διαδικασίες επιστροφής όσων παράτυπα μπαίνουν στην Ελλάδα» τόνισε, αποτυπώνοντας το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον κ. Ερντογάν.

«Η Ελλάδα κάνει καλά τη δουλειά της, το ίδιο πρέπει να κάνει και η Τουρκία, αλλά και η Ευρώπη στο δικό της μέτρο», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε. Δείγματα γραφής έδωσε και για τον εσωτερικό χειρισμό της έντασης με την Τουρκία, προαναγγέλλοντας ότι θα χειριστεί τον δημόσιο διάλογο «μακριά από ακρότητες και θεωρίες συνωμοσίας» και ψέγοντας τον Αλέξη Τσίπρα για «απρεπείς και διχαστικές δηλώσεις», την ώρα μάλιστα που ο ίδιος συνομιλούσε με τον κ. Ερντογάν. «Λάθος στάση, λάθος άποψη, λάθος πράξεις, κυρίως, όμως, τη λάθος στιγμή. Λυπάμαι. Και η ιστορία της παράταξής μου και το προσωπικό μου ήθος δεν μου επιτρέπουν να κάνω μέρος του κομματικού ανταγωνισμού τα εθνικά μας θέματα». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή