Δυναμικό «παρών» έδωσε το «μαύρο μπλοκ»

Δυναμικό «παρών» έδωσε το «μαύρο μπλοκ»

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυναμική ήταν η παρουσία του λεγόμενου «μαύρου μπλοκ» στις χθεσινές διαδηλώσεις για τη συμπλήρωση 11 χρόνων από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Νωρίς χθες το μεσημέρι, τουλάχιστον 1.500 μαθητές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και πραγματοποίησαν πορεία προς το Σύνταγμα. Οι νεαροί αντιεξουσιαστές είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες και αντιασφυξιογόνες μάσκες και σε όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης ήταν πλαισιωμένοι από διμοιρίες ΜΑΤ. Η κινητοποίηση των μαθητών, που θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη του άτυχου μαθητή, ολοκληρώθηκε στις 3 μ.μ. δίχως να σημειωθούν επεισόδια, όπως είχε συμβεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν. Στις 6 χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε νέα συγκέντρωση στα Προπύλαια, με τη συμμετοχή αντιεξουσιαστών και μελών οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Οι διαδηλωτές, περίπου 5.000 τον αριθμό σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΓΑΔΑ, πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους του κέντρου και στις 8.30 μ.μ. μία ομάδα περίπου 150 διαδηλωτών κατέληξε στο σημείο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα, ενώ αρκετοί κατευθύνθηκαν στην πλατεία Εξαρχείων. Λίγο μετά τις 8 μ.μ. άγνωστοι πέταξαν βόμβες μολότοφ προς τις διμοιρίες των ΜΑΤ στην οδό Χαρ. Τρικούπη και την Εμμανουήλ Μπενάκη. Την κινητοποίηση παρακολουθούσαν από απόσταση ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ. Συνολικά, στο σχέδιο αστυνόμευσης που είχε καταστρώσει η ΕΛ.ΑΣ. συμμετείχαν έως και 4.000 αστυνομικοί, το ελικόπτερο και το μη επανδρωμένο αεροσκάφος της αστυνομίας, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονταν και οι υδροφόρες για το ενδεχόμενο σοβαρών επεισοδίων.

Από τους δρόμους των Εξαρχείων είχαν απομακρυνθεί τα σταθμευμένα αυτοκίνητα και οι κάδοι απορριμμάτων που τα προηγούμενα χρόνια χρησιμοποιούνταν ως οδοφράγματα. Μέχρι τις βραδινές ώρες, χθες, δεν είχαν σημειωθεί επεισόδια. Διαδηλώσεις δίχως ιδιαίτερα απρόοπτα πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας. Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στην Πάτρα, χωρίς πάντως να γενικευθούν.

Το βράδυ της Πέμπτης, πάντως, αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας συνέλαβαν στην περιοχή του Παπάγου έναν 33χρονο Βέλγο αναρχικό, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί.  Εκτιμάται ότι επρόκειτο να προχωρήσει σε εμπρηστική ενέργεια κοντά στην περιοχή όπου συνελήφθη, χωρίς πάντως οι αστυνομικοί να είναι σε θέση να προσδιορίσουν με ακρίβεια τον στόχο. Ο συλληφθείς έχει κατηγορηθεί στη χώρα του για εμπρηστικές επιθέσεις, ενώ στην Ελλάδα φέρεται να έχει απασχολήσει για κλοπή. Φέρεται να έμενε στην περιοχή του Γκύζη. Στην κατοχή του βρέθηκαν δύο αυτοσχέδιοι εμπρηστικοί μηχανισμοί, αποτελούμενοι ο καθένας από τέσσερα κομμάτια στερεού πετρελαίου και τεμάχιο βραδύκαυστου υλικού (φιδάκι), έξι πλαστικές συσκευασίες με στερεό πετρέλαιο, μία πλαστική φιάλη με εύφλεκτο υγρό, ένα φλόγιστρο υγραερίου και ένα ζευγάρι γάντια. Εις βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για κατασκευή, κατοχή εμπρηστικών μηχανισμών, ενώ κατά τη σύλληψή του αρνήθηκε να δώσει δαχτυλικά αποτυπώματα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή