Ο ΔΗΚΤΗΣ (07/12/19)

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παιχνίδια εξουσίας στο λιμάνι του Πειραιά

Νέες ισορροπίες λέγεται πως διαμορφώνονται σε διοικητικό επίπεδο στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, καθώς αποχωρεί μετά μία δεκαετία στην Ελλάδα  ο μέχρι πρότινος ισχυρός άνδρας της Cosco captain Fu (φωτ.) και τη θέση του ισχυροποιεί εδώ και λίγους μήνες ο νέος εκτελεστικός πρόεδρος Yu Zenggang. Οσο όμως συμβαίνουν αυτά (νέα οργανογράμματα, αλλαγές αρμοδιοτήτων μεταξύ του top management κ.λπ.) αρχίζουν και εκδηλώνονται και επιφυλάξεις για τις διαδικασίες. Μεταξύ αυτών κατατάσσονται και οι πληροφορίες για σκέψεις περί ακύρωσης του διαγωνισμού για την επέκταση του επιβατηγού λιμένα (νέος προβλήτας  κρουαζιέρας). Κάτι που εφόσον πράγματι υλοποιηθεί, θα σημάνει νέες καθυστερήσεις στην έναρξη των μεγάλων επενδύσεων του master plan. Ολα αυτά 1,5 περίπου χρόνο πριν από την συμπλήρωση πενταετίας από την εξαγορά της πλειοψηφίας της εισηγμένης από την κινεζική κρατική εταιρεία. Πενταετία που αποτελεί και την προθεσμία για την ολοκλήρωση των δεσμευτικών επενδύσεων (300 εκατ. από τα συνολικά 612 εκατ.) προκειμένου να  αποκτήσει το υπόλοιπο 16% του μετοχικού κεφαλαίου η Cosco. 

Εκτακτη γενική συνέλευση στον ΣΦΕΕ για το clawback

Σε έκτακτη γενική συνέλευση καλεί τις εταιρείες-μέλη του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, με βασικό θέμα συζήτησης τις προτάσεις του σχετικά με τη διαχείριση της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης (clawback) το διάστημα 2020-2023 προς το υπουργείο Υγείας. Η συνέλευση γίνεται, με αφορμή διάταξη που δρομολογεί να περάσει το υπουργείο, ακόμη και πριν από τη μεθεπόμενη Δευτέρα, για αλλαγές στον τρόπο κατανομής του clawback, γεγονός που έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στις ξένες φαρμακευτικές, καθώς ενδέχεται να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά συγκριτικά με πέρυσι.

Παραμονή Χριστουγέννων η συμφωνία για την Creta

Την Παραμονή των Χριστουγέννων αναμένεται να κατατεθεί στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου η συμφωνία εξυγίανσης (δηλαδή η αίτηση υπαγωγής της Creta Farms στα άρθρα 106 β και δ του Πτωχευτικού Κώδικα). Μία ημέρα πριν έχει προγραμματισθεί να συγκληθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων με κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης την έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης. Μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας αναμένονται οι εγκρίσεις του σχεδίου εξυγίανσης από τις τράπεζες με βάση την προσφορά του προτιμητέου επενδυτή.

Κάλεσμα σε φοιτητές πληροφορικής από ΕΤΕ

Τη δυνατότητα να αποκτήσουν, μέσω έμμισθης πρακτικής άσκησης, τεχνογνωσία και επαγγελματική εμπειρία σε νέες τεχνολογίες, υποστηρίζοντας την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, προσφέρει το πρόγραμμα Internship i-work@nbg που εγκαινιάζει η Εθνική Τράπεζα. Η πρωτοβουλία απευθύνεται σε ταλαντούχους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές της πληροφορικής, τους οποίους η Εθνική προσκαλεί να συμμετάσχουν και να γίνουν μέρος στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ομίλου της τράπεζας. Η συστηματική αξιοποίηση νέων τεχνολογιών αποτελεί για την Εθνική Τράπεζα απόλυτη προτεραιότητα και η απασχόληση 20 «digital i-workers» ενισχύει τη δέσμευσή της για την ψηφιακή εξέλιξη, σημείωσε ο CIO του ομίλου, Στράτος Μολυβιάτης, σε εκδήλωση στην οποία ανακοινώθηκαν οι υπηρεσίες mobile banking της τράπεζας.

Ομόλογο με επιτόκιο 6,375% απο «Ελλάκτωρ»

Στο 6,375% διαμορφώθηκε εντέλει το επιτόκιο των ομολογιών, ύψους 600 εκατ. ευρώ, που θα εκδώσει ο όμιλος «Ελλάκτωρ» για την αποπληρωμή δανείων ύψους της τάξεως των 582 εκατ. ευρώ. Αν και αρχικά υπήρξε η πληροφόρηση ότι το επιτόκιο θα κινηθεί ίσως και πλησίον του 7%, η αυξημένη ζήτηση από πάνω από 100 θεσμικά χαρτοφυλάκια οδήγησε σε διπλάσια της ζητούμενης κάλυψη, με αποτέλεσμα τελικά να υποχωρήσει και το επιτόκιο. Ασφαλώς παραμένει υψηλό, ιδίως αν συγκριθεί με τα πρόσφατα ομόλογα που εξέδωσαν άλλες ελληνικές εταιρείες, ωστόσο, σύμφωνα με τη διοίκηση του «Ελλάκτωρ», το κόστος χρηματοδότησης είναι αντίστοιχο των δανείων που θα αποπληρωθούν, χωρίς όμως τις εξασφαλίσεις που αυτά εμπεριέχουν. Δίνει στον όμιλο τη δυνατότητα να απελευθερώσει «δυνάμεις», δηλαδή περιουσιακά στοιχεία, που θα αξιοποιηθούν για την εξασφάλιση νέας τραπεζικής χρηματοδότησης, με στόχο αυτή τη φορά την υλοποίηση ενός σημαντικού επενδυτικού προγράμματος, σε τομείς όπως οι παραχωρήσεις, τα αιολικά πάρκα και η διαχείριση απορριμμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή