H αριστερή στροφή του SPD απειλεί τον μεγάλο συνασπισμό

H αριστερή στροφή του SPD απειλεί τον μεγάλο συνασπισμό

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα περιδίνηση εισέρχεται ο μεγάλος συνασπισμός της Αγκελα Μέρκελ στη Γερμανία μετά την ανάδειξη του αριστερού διδύμου Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς και Σάσκια Εσκεν στην ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών. Η επικράτηση της αριστερής πτέρυγας στην εσωκομματική διαδικασία του SPD ενισχύει τον ρόλο του επικεφαλής της νεολαίας του κόμματος, των Jusos, του «κόκκινου Κέβιν» Κίνερτ, ο οποίος διεκδικεί μάλιστα την αντιπροεδρία του. O Κίνερτ φάνηκε αυτήν την εβδομάδα να κάνει στροφή προς τη μετριοπάθεια και να καλεί τα μέλη του SPD να σκεφτούν σοβαρά τις συνέπειες μιας αποχώρησης από τον μεγάλο συνασπισμό. Το ηγετικό δίδυμο απευχόταν εξάλλου μέχρι την ύστατη στιγμή, πριν από την ημερίδα του κόμματος, που ξεκίνησε την Παρασκευή, την πραγματοποίηση ψηφοφορίας για το ζήτημα.

Ωστόσο, αυτή η στάση είναι πιθανό να οδηγήσει σε παρατεταμένη κρίση τον μεγάλο συνασπισμό, τη στιγμή που η Γερμανία φλερτάρει με την ύφεση και με την απώλεια της ευρωπαϊκής πρωτοκαθεδρίας της από τον δυναμισμό και τις πολιτικές πρωτοβουλίες του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Lieber ein Ende mit Schrecken als ein Schrecken ohne Ende (καλύτερα ένα τρομακτικό τέλος, παρά ένας ατέρμονος τρόμος), λένε οι Γερμανοί και αυτή ακριβώς η προοπτική είναι η απειλή για τη συμμαχική κυβέρνηση της Μέρκελ.

Φιλοδοξία του Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς και της Σάσκια Εσκεν είναι να εξασφαλίσουν ποσοστά 30% και άνω για τους Σοσιαλδημοκράτες, που αυτήν τη στιγμή έχουν χάσει στις δημοσκοπήσεις τη δεύτερη θέση από τους Πράσινους, ενώ σε πολλά κρατίδια έχουν μονοψήφια επιρροή, υπολειπόμενοι ακόμη και της λαϊκίστικης Εναλλακτικής για τη Γερμανία.

«Τη συζήτηση για συμμετοχή στην εξουσία θα πρέπει να την κάνουμε μετά τις επόμενες εκλογές», διευκρίνισε η Εσκεν, η οποία ήταν μέλος της ομάδας που συνήψε την προγραμματική συμφωνία μετά τις εκλογές του 2017. Οι κυβερνητικοί εταίροι των συντηρητικών της Μέρκελ ελπίζουν πως, αν πετύχουν την υλοποίηση σοσιαλδημοκρατικών διεκδικήσεων, τότε θα μπορέσουν να εδραιώσουν τα ποσοστά τους. Ωστόσο, αυτό δεν έχει φανεί μέχρι τώρα. Αντίθετα, Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές έχουν κατορθώσει να λεηλατήσουν την ατζέντα τους, όπου αυτή έχει δοκιμαστεί αποτελεσματικά και να αποδώσουν αποτυχίες του μεγάλου συνασπισμού στη σοσιαλδημοκρατική αντίσταση.

Ηδη, εξάλλου, έχει αρχίσει να διαφαίνεται ένα ρήγμα στις σχέσεις των δύο κυβερνητικών συμμάχων, με την επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών και επικρατέστερη διάδοχο της καγκελαρίου, Ανεγκρετ Κραμπ Κάρενμπαουερ, να απορρίπτει το αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση της προγραμματικής συμφωνίας και να καλεί τους Σοσιαλδημοκράτες εταίρους της να αποφασίσουν τι θέλουν. Μάλιστα, πήγε ένα βήμα παραπέρα, υπερασπιζόμενη το φετίχ του «μαύρου μηδενικού», του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού δηλαδή, προειδοποιώντας ότι αν καταρρεύσει ο μεγάλος συνασπισμός οι πολίτες θα πρέπει να ξεχάσουν τη θέσπιση κατώτατης σύνταξης.

Ο Μπόργιανς, πρώην υπουργός Οικονομικών στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, και η Εσκεν, βουλευτής στη Στουτγάρδη, φαίνεται πως αιφνιδιάστηκαν εξίσου με τα γερμανικά ΜΜΕ από την επικράτησή τους στην εσωκομματική διαδικασία. Ο ηττημένος υπουργός Οικονομικών και πρώην πρωθυπουργός του Αμβούργου, Ολαφ Σολτς, το φαβορί για την ηγεσία του SPD, υπέστη ταπεινωτική ήττα, αν και προς το παρόν δεν φαίνεται διατεθειμένος να παραιτηθεί από τον υπουργικό θώκο. Μένει να δούμε κατά πόσον η αριστερή στροφή των Σοσιαλδημοκρατών θα ενισχύσει το κόμμα ή αν το νέο δίδυμο θα έχει την τύχη όλων των τελευταίων ηγετών του κόμματος, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν πολιτικά ύστερα από λίγους μήνες και πέρασαν για πάντα στη λήθη.

Η «Εναλλακτική»

Συνέδριο είχε αυτήν την εβδομάδα και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), στους κόλπους της οποίας ενισχύθηκε η «Πτέρυγα», όπως αποκαλείται το πλέον ακροδεξιό σκέλος της. Το γεγονός ότι ρατσιστικά, αντισημιτικά, ενίοτε νεοναζιστικά στοιχεία είναι πλέον ενσωματωμένα στην ηγεσία δίνει αυτόματα την απάντηση στο δίλημμα των Χριστιανοδημοκρατών εάν θα πρέπει να σταματήσουν τον αποκλεισμό του κόμματος και να το συμπεριλάβουν σε τοπικές κυβερνήσεις, ιδίως στο πρώην ανατολικό κομμάτι της χώρας. Ο μετασχηματισμός της AfD σε αστικό, σοβαρό κόμμα φαίνεται ότι αργεί ακόμη, αφού η παλαιά φρουρά στην ηγεσία της αποφάσισε να προχωρήσει σε συμβιβασμό και να επιτρέψει την ανάδειξη κάποιων ακραίων στελεχών στα υψηλά κλιμάκια. Κι ενώ τον περασμένο μήνα πολλά μέλη του CDU άνοιγαν τη συζήτηση για κυβερνητική συνεργασία με την AfD, όλοι οι δίαυλοι έκλεισαν μετά τη δεξιά στροφή του κόμματος. Με την αριστερή στροφή του SPD και τη δεξιά της AfD, ο μόνος υπολογίσιμος δυνάμει σύμμαχος των Χριστιανοδημοκρατών αυτήν τη στιγμή είναι οι Πράσινοι. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή