Μ. Σχοινάς στην «Κ»: Η Ευρώπη θα αντιδρά κάθε φορά στα «καουμποϊλίκια» της Τουρκίας

Μ. Σχοινάς στην «Κ»: Η Ευρώπη θα αντιδρά κάθε φορά στα «καουμποϊλίκια» της Τουρκίας

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη θέση ότι θα υπάρχει πάντα ευρωπαϊκή αντίδραση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα εκφράζει, μέσω συνέντευξής του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο Ελληνας επίτροπος, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο κ. Σχοινάς χαρακτηρίζει «καουμποϊλίκια» τις ενέργειες της Αγκυρας, υποστηρίζοντας ότι «υπήρξε ευρωπαϊκή αντίδραση στην περίπτωση της Κύπρου και θα συνεχίσει να υπάρχει ευρωπαϊκή αντίδραση κάθε φορά», ενώ «τονίζει ότι οι πρακτικές της Τουρκίας δεν βοήθησαν ούτε την Τουρκία, ούτε τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ούτε και πέτυχαν κάποιους από τους στόχους που είχε εξαγγείλει η Τουρκία εκεί». Παράλληλα, πάντως, σημειώνει πως το ενεργειακό θέμα στην Κύπρο θα λυθεί οριστικά μόνον όταν προχωρήσει και η επίλυση του κυπριακού προβλήματος. «Οσο δεν έχουμε τη βεβαιότητα ότι βρισκόμαστε σε μια προοπτική επίλυσης, αυτές οι μονομερείς τακτικές θα εντείνονται χωρίς να συμβάλλουν και σε κάτι συγκεκριμένο», υπογραμμίζει.

Παράλληλα, ο Ελληνας επίτροπος σημειώνει πως η χώρα μας πρέπει να αποτινάξει οριστικά τα φοβικά σύνδρομα, ενώ, αναφερόμενος στον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει η Ελλάδα στα Βαλκάνια, σημειώνει χαρακτηριστικά πως «ως ο ισχυρός παίκτης, εμείς είμαστε η Ρεάλ Μαδρίτης των Βαλκανίων, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε από κανέναν. Αντιθέτως, είμαστε πρότυπο για μίμηση από τους υπόλοιπους».

Ακόμη, ο κ. Σχοινάς σημειώνει πως οι δράσεις της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ προσθέτει ότι οδεύουμε προς «σε μια νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα στη μετανάστευση», καθώς, όπως αναφέρει, «σε λίγους μήνες τα ευρωπαϊκά σύνορα θα ελέγχονται από την ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, που θα είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός οργανισμός ο οποίος θα οπλοφορεί και θα έχει δικά του μέσα».

Τέλος, αναφερόμενος στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και στον ρόλο του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ στην ελληνική κρίση, τον χαρακτηρίζει «καταλυτικό», κυρίως, όπως σημειώνει, «στο να ανατρέψει την αντίληψη που παγιωνόταν  στο Βερολίνο και στη Φρανκφούρτη ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ ήταν αναπόφευκτη».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μαργαρίτη Σχοινά στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή