Χουλουσί Ακάρ: Ενδειξη αδυναμίας η απέλαση του Λίβυου πρέσβη από την Αθήνα – Δεν θα επηρεάσει τη συμφωνία

Χουλουσί Ακάρ: Ενδειξη αδυναμίας η απέλαση του Λίβυου πρέσβη από την Αθήνα – Δεν θα επηρεάσει τη συμφωνία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τις σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ αλλά και τη συμφωνία με τη Λιβύη μίλησε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ σε συνάντηση με δημοσιογράφους.

«Η σχέση της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ είναι πιο ισχυρή και περισσότερο ουσιώδης. Δεν έχει νόημα η αμφισβήτηση της Τουρκίας. Το γεγονός ότι προβάλαμε κάποιους ισχυρισμούς αναφορικά με τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, δεν θα πρέπει να εκληφθεί σαν στάση εναντίον του ΝΑΤΟ. Τα νότια σύνορά μας είναι επίσης τα νότια σύνορα του ΝΑΤΟ. Με την προστασία των νοτίων συνόρων μας, προστατεύουμε το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη» είπε.

Σχολιάζοντας την απέλαση του Λίβυου ηγέτη από την Αθήνα, ανέφερε: «Εκτιμούμε πως είναι μια κίνηση αδυναμίας. Δεν θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα. Προτείνουμε την προσέγγιση των γεγονότων με ψυχραιμία και λογική, σεβόμενοι πάντα το διεθνές δίκαιο. Αυτή η συμφωνία είναι πλήρως εναρμονισμένη με το διεθνές δίκαιο και θέλω να το υπογραμμίσω αυτό. Το μνημόνιο με τη Λιβύη δεν εναντιώνεται στους γείτονές μας, αλλά δημιουργήθηκε για την επιτήρηση των δικαιωμάτων και των ενδιαφερόντων δυο κυρίαρχων κρατών, της Τουρκίας και της Λιβύης».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε ακόμη ότι όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι η πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) είναι τρομοκρατική οργάνωση, όπως τη χαρακτήρισε, και τόνισε ότι η οργάνωση YPG/PKK στη βόρεια Συρία είναι το ίδιο με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση.

Μιλώντας για την πιο πρόσφατη επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, ο Χουλουσί Ακάρ είπε πως με την Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης, όπως ονομάζει η Τουρκία την επιχείρησή της στη βόρεια Συρία, μια περιοχή μήκους σχεδόν 145 χλμ. και βάθους 30 χλμ. τελεί υπό τουρκικό έλεγχο.

Ο ίδιος σημείωσε πως ο Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA) πολεμά μαζί με την Τουρκία για την εξουδετέρωση των «τρομοκρατών» και την εκκαθάριση της περιοχής από «τρομοκράτες» στη βόρεια Συρία.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η εγκατάσταση του αμυντικού συστήματος S-400, ο Ακάρ είπε πως η διαδικασία της εγκατάστασης του συστήματος S-400 και της εκπαίδευσης του προσωπικού είναι σε εξέλιξη και πως οι δραστηριότητες σχετικά με τους πυραύλους S-400 θα διεξαχθούν όπως έχει σχεδιαστεί.

Σημειώνοντας πως η Τουρκία είναι εταίρος, όχι μόνο αγοραστής του κοινού με τις ΗΠΑ προγράμματος μαχητικών αεριωθούμενων F-35, ο Ακάρ τόνισε πως η Τουρκία έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της ως εταίρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή